U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

29 De kerspellieden in Zuytwolde hebben een overeenkomst gesloten m... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Regestenlijst
Chronologisch gerangschikt. Het eerste nummer is het volgnummer van het regest, het tweede nummer is het inventarisnummer.
29 De kerspellieden in Zuytwolde hebben een overeenkomst gesloten met Henryck Bruynesteyn, pastoor aldaar. Jaarlijks zullen zij hem geven van elk hof land 11 schat rogge en een schat molt; testamentaire giften zullen voor de helft voor de kerk en voor de helft voor de pastoor zijn. Slechts het land voor de weme, het Gruwelsbroeck en de Alkenmaed is voor de pastoor alleen. Van elk huis zullen zij hem jaarlijks geven drie schat rogge, alleen Steenberger en Hovelynger huis twee schat meer. Elke keuter zal hem twee schat rogge geven. Verder zal elke buur elf "selinge" bebouwen, twee voeders mest, twee voeders heide en twee voeders turf brengen en zijn hooi ophalen. Bezegeld door Johan van Echten. Gelijktijdige afschriften, één op perkament en één op papier.
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
3. Regestenlijst
29
De kerspellieden in Zuytwolde hebben een overeenkomst gesloten met Henryck Bruynesteyn, pastoor aldaar. Jaarlijks zullen zij hem geven van elk hof land 11 schat rogge en een schat molt; testamentaire giften zullen voor de helft voor de kerk en voor de helft voor de pastoor zijn. Slechts het land voor de weme, het Gruwelsbroeck en de Alkenmaed is voor de pastoor alleen. Van elk huis zullen zij hem jaarlijks geven drie schat rogge, alleen Steenberger en Hovelynger huis twee schat meer. Elke keuter zal hem twee schat rogge geven. Verder zal elke buur elf "selinge" bebouwen, twee voeders mest, twee voeders heide en twee voeders turf brengen en zijn hooi ophalen. Bezegeld door Johan van Echten. Gelijktijdige afschriften, één op perkament en één op papier.
Datering:
1417 maart 16, des derden dynxdaghes inder vasten
NB:
Zie inventarisnummer 670

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: