U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

41 Rutgher Maes, deken en Herman ter maet, vicarius van de kerk te ... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Regestenlijst
Chronologisch gerangschikt. Het eerste nummer is het volgnummer van het regest, het tweede nummer is het inventarisnummer.
41 Rutgher Maes, deken en Herman ter maet, vicarius van de kerk te Steenwick, Lambert Sloet, schulte te Steenwick, en Rolof Polman als scheidslieden van Johan van Echten enerzijds en Steven ter Borch anderzijds, verklaren hen te hebben gescheiden in hun geschil over de bruidsschat, die Johan wegens zijn dochter Grete aan Steven beloofd had, bestaande uit de tienden te Lhee en die uit een goed ter Sede. Johan zal aan Steven tweemaal betalen vijftig Rijnse guldens, terwijl Grete zal geven het grauw bontwerk voor een tabbert. Steven zal zijn tienden behouden. Bezegeld door de vier oorkonders en door Johan van Echten en Steven ter Borch. Origineel, met vijf van de zes zegels, licht beschadigd.
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
3. Regestenlijst
41
Rutgher Maes, deken en Herman ter maet, vicarius van de kerk te Steenwick, Lambert Sloet, schulte te Steenwick, en Rolof Polman als scheidslieden van Johan van Echten enerzijds en Steven ter Borch anderzijds, verklaren hen te hebben gescheiden in hun geschil over de bruidsschat, die Johan wegens zijn dochter Grete aan Steven beloofd had, bestaande uit de tienden te Lhee en die uit een goed ter Sede. Johan zal aan Steven tweemaal betalen vijftig Rijnse guldens, terwijl Grete zal geven het grauw bontwerk voor een tabbert. Steven zal zijn tienden behouden. Bezegeld door de vier oorkonders en door Johan van Echten en Steven ter Borch. Origineel, met vijf van de zes zegels, licht beschadigd.
Datering:
1454 januari 4, des vriedaghes nae jaire daghe
NB:
Zie inventarisnummer 16

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: