U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

56 Hille Zenden, Wilhelm Albertsoin en zijn vrouw Ghertruyt, Lubber... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Regestenlijst
Chronologisch gerangschikt. Het eerste nummer is het volgnummer van het regest, het tweede nummer is het inventarisnummer.
56 Hille Zenden, Wilhelm Albertsoin en zijn vrouw Ghertruyt, Lubbert Roelefs en zijn vrouw Batte, Jacob Vos en zijn vrouw Hannestgen verklaren dat hun ouders bij testament geschonken hebben aan het altaar van Onze Lieve Vrouw Maria ter Nood te Doerrenspijck in de Sint Ludgerskerk een kamp land van 9 mud haverland, geheten de Mandel, en een vierendeel van een kamp land op de Horst, geheten Delyscamp. Hun zuster Henricktgen heeft aan dat zelfde altaar gegeven 4 mud haverland, gelegen aan de Wessyngher kerkdijk, en 5 mud haverland, gelegen aan de Papenbeeke, die Jacob Voss gekocht heeft. Zij verklaren zich aan dat testament te houden. Bezegeld door Wilhelm en Lubbert, Barelt Veghe en Henrick D. Origineel, twee zegels in fragment bewaard.
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
3. Regestenlijst
56
Hille Zenden, Wilhelm Albertsoin en zijn vrouw Ghertruyt, Lubbert Roelefs en zijn vrouw Batte, Jacob Vos en zijn vrouw Hannestgen verklaren dat hun ouders bij testament geschonken hebben aan het altaar van Onze Lieve Vrouw Maria ter Nood te Doerrenspijck in de Sint Ludgerskerk een kamp land van 9 mud haverland, geheten de Mandel, en een vierendeel van een kamp land op de Horst, geheten Delyscamp. Hun zuster Henricktgen heeft aan dat zelfde altaar gegeven 4 mud haverland, gelegen aan de Wessyngher kerkdijk, en 5 mud haverland, gelegen aan de Papenbeeke, die Jacob Voss gekocht heeft. Zij verklaren zich aan dat testament te houden. Bezegeld door Wilhelm en Lubbert, Barelt Veghe en Henrick D. Origineel, twee zegels in fragment bewaard.
Datering:
1473 januari 6, des wondesdages na den hilligen jaredach
NB:
Zie inventarisnummer 633

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: