U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoo... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Regestenlijst
Chronologisch gerangschikt. Het eerste nummer is het volgnummer van het regest, het tweede nummer is het inventarisnummer.
66 Johan van den Cloester, Johan Boelmans en Henrick de Vos als huwelijkslieden van Johan van Echten, en Harmen van den Cloester en Johan van Ysselmuden, Harman van den Cloester en Johan van Ysselmuden als huwelijkslieden van Harman van Rutenberghe, verklaren huwelijksvoorwaarden te hebben opgesteld tussen Johan en Harman. Johan van Echten brengt al zijn goederen aan, Derick van den Rutenberghe, moeder van Harman, geeft 1150 Rijnse Guldens. Sterft de een eerder dan de ander zonder kinderen, dan zal de langstlevende de goederen teruggeven aan de familie van de overledene. Zijn er wel kinderen, dan erven die, met het recht van vruchtgebruik door de langstlevende. Bezegeld door de zes huwelijkslieden. Origineel, met vijf van de zes zegels.
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
3. Regestenlijst
66
Johan van den Cloester, Johan Boelmans en Henrick de Vos als huwelijkslieden van Johan van Echten, en Harmen van den Cloester en Johan van Ysselmuden, Harman van den Cloester en Johan van Ysselmuden als huwelijkslieden van Harman van Rutenberghe, verklaren huwelijksvoorwaarden te hebben opgesteld tussen Johan en Harman. Johan van Echten brengt al zijn goederen aan, Derick van den Rutenberghe, moeder van Harman, geeft 1150 Rijnse Guldens. Sterft de een eerder dan de ander zonder kinderen, dan zal de langstlevende de goederen teruggeven aan de familie van de overledene. Zijn er wel kinderen, dan erven die, met het recht van vruchtgebruik door de langstlevende. Bezegeld door de zes huwelijkslieden. Origineel, met vijf van de zes zegels.
Datering:
1487 februari 10
NB:
Zie inventarisnummer 23

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: