U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

74 Henrick van Munster, heer van Ruynen, Johan van Voert, pastoor t... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Regestenlijst
Chronologisch gerangschikt. Het eerste nummer is het volgnummer van het regest, het tweede nummer is het inventarisnummer.
74 Henrick van Munster, heer van Ruynen, Johan van Voert, pastoor te Ruynen, en Reynolt de Vos van Steenwijck Rolfszoon, dadingslieden van Jacob van Utherwijck en zijn vrouw Helst van Echten, en Johan Boelmans, kastelein te Cuenre, Henrick Hagen en Johan Wychers, dadingslieden van Hermen van den Rutenberge, weduwe van Johan van Echten, verklaren uitspraak te doen in het geschil over een huis te Ruynen, 40 gulden rente uit de Ossenweide bij Echten, 10 mud rogge uit de tienden op Zuytwolde en 100 herenponden, schuldig door Gheert Mulert. De weduwe Van den Ruthenberge zal de stok leggen van het huis te Ruynen aan Jacob van Utherwijck, evenals van de rente uit de Ossenweide. Van de tienden op Zuytwolde zal de weduwe aan Jacob betalen 300 gulden, welke tienden eigendom van Jacob blijven. De vordering op Mulert zal Jacob aan de weduwe overdragen. Bezegeld door de zes dadingslieden en door Jacob van Utherwijck. Origineel, met licht beschadigde zegels.
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
3. Regestenlijst
74
Henrick van Munster, heer van Ruynen, Johan van Voert, pastoor te Ruynen, en Reynolt de Vos van Steenwijck Rolfszoon, dadingslieden van Jacob van Utherwijck en zijn vrouw Helst van Echten, en Johan Boelmans, kastelein te Cuenre, Henrick Hagen en Johan Wychers, dadingslieden van Hermen van den Rutenberge, weduwe van Johan van Echten, verklaren uitspraak te doen in het geschil over een huis te Ruynen, 40 gulden rente uit de Ossenweide bij Echten, 10 mud rogge uit de tienden op Zuytwolde en 100 herenponden, schuldig door Gheert Mulert. De weduwe Van den Ruthenberge zal de stok leggen van het huis te Ruynen aan Jacob van Utherwijck, evenals van de rente uit de Ossenweide. Van de tienden op Zuytwolde zal de weduwe aan Jacob betalen 300 gulden, welke tienden eigendom van Jacob blijven. De vordering op Mulert zal Jacob aan de weduwe overdragen. Bezegeld door de zes dadingslieden en door Jacob van Utherwijck. Origineel, met licht beschadigde zegels.
Datering:
1494 april 14, op sant Tiburtius dach
NB:
Zie inventarisnummer 298

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: