U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

0650 Rijks Hogere Burgerschool te Coevorden (Drents Archief)

Uw zoekacties: Rijks Hogere Burgerschool te Coevorden
0650 Rijks Hogere Burgerschool te Coevorden
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.4. Geschiedenis van de archieven
0650 Rijks Hogere Burgerschool te Coevorden
1. Inleiding
1.4.
Geschiedenis van de archieven
Voordat het archief van de Rijks HBS ter bewerking werd overgebracht naar de Centrale Archief Selectiedienst berustte het bij de administratie van de school. Uit onderzoek bleek dat het hier niet slechts één archief betrof, maar dat er een vermenging van de volgende archieven had plaatsgevonden: het archief van de Rijks HBS, de reüniecommissies, de eindexamencommissie, de Rijks HBS- en Rijkskweekschoolvereniging, de reciteervereniging Neerlandica Vijfcea, de culturele commissie, de Coevorder Lyceum Vereniging, de Vereniging Coevorder Lyceum Belangen, de afdeling gemeentelijk gymnasium en de gemeentelijke voorbereidende klasse. In het archief van de Rijks HBS is een rubrieksgewijze ordening aangetroffen.
Het vermoeden bestaat dat het archief van de Rijks HBS niet compleet is en dat er in het verleden is vernietigd. Ook de overige bovengenoemde archieven zijn waarschijnlijk niet compleet. Opgemerkt wordt dat de notulen van de eindexamencommissie zijn aangetroffen in de serie notulen van lerarenvergaderingen.

Kenmerken

Datering:
1909-1975
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0650 Rijks Hogere Burgerschool te Coevorden
VERKORT:
NL-AsnDA, 0650