U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

14 Stukken betreffende de begeleiding van de IKV-kernen; 1977-1985 (Drents Archief)

Uw zoekacties: IKV-Kernenbegeleider in Drenthe

0732 IKV-Kernenbegeleider in Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. IKV-Kernenbegeleider in Drenthe, 1977-1986
In 1966 werd het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) opgericht op initiatief van Pax Christi, de vredesorganisatie van de Rooms-Katholieke kerk, en in samenwerking met de Gereformeerde en Nederlands Hervormde kerk. Later sloten zich de Doopsgezinden, de Evangelisch-Lutherse kerk, de Evangelische Broederschap, de Quakers, de Oud-Katholieke kerk en de Remonstrantse Broederschap bij het IKV aan. Dit samenwerkingsverband begon in 1977 een campagne onder de leus: "De kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland". Ter ondersteuning van deze campagne werden op plaatselijk niveau IKV-kernen gevormd en werden er regionale kernenbegeleiders aangesteld. Deze kregen tot taak de strategie van de campagne naar de kernen te verduidelijken en de wensen en opmerkingen van de kernen bij het landelijk secretariaat in Den Haag te deponeren. Daartoe moesten de begeleiders schriftelijk contact met de kernen onderhouden en regelmatig de plaatselijke vergaderingen bezoeken.
Drenthe kreeg in januari 1980 als begeleider Jan Huser, die in 1982 werd opgevolgd door Piet Stellingwerff. In december 1985 werd deze opgevolgd door Chris van de Pol.
14 Stukken betreffende de begeleiding van de IKV-kernen; 1977-1985
0732 IKV-Kernenbegeleider in Drenthe
1. IKV-Kernenbegeleider in Drenthe, 1977-1986
14
Stukken betreffende de begeleiding van de IKV-kernen; 1977-1985
Datering:
1977-1985
Omvang:
1 pak

Kenmerken

Datering:
1977-1985
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0732 IKV-Kernenbegeleider in Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0732