Let op: Reserveren momenteel verplicht

Vanwege de corona-maatregelen is het op dit moment noodzakelijk om een afspraak te maken voor uw bezoek. U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

Uw zoekacties: Inspectie der domeinen Noord-Oost Nederland te Meppel
x0873 Inspectie der domeinen Noord-Oost Nederland te Meppel
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0873 Inspectie der domeinen Noord-Oost Nederland te Meppel
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
1. Inleiding
0873 Inspectie der domeinen Noord-Oost Nederland te Meppel
1. Inleiding
Verantwoording van de bewerking
Als uitvloeisel van het meerjarenconvenant afgesloten op 22 september 1994 tussen het Ministerie van Financiën, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Centrale Archief Selectiedienst (CAS) is door de CAS in de periode 1995-2001 het archief bewerkt van de Inspectie der Domeinen Noord-Oost Nederland te Meppel over de periode 1963-1993.
Als basis voor de bewerking van de dossiers diende:
het Rapport Institutioneel Onderzoek (RIO) 'Zakelijk Gezien', institutioneel onderzoek naar de taken en handelingen van de dienst Domeinen van het Ministerie van Financiën over de periode 1945-1994, samengesteld door de heer F. van Dijk, medewerker van het ARA.
Voor de selectie van de dossiers werd gebruik gemaakt van:
- het bij het RIO behorende Basis Selectie Document (BSD)
- het BSD Ondersteunende processen Financiën
- het BSD Rijksbegroting.
Het .07/.08 gedeelte is bewerkt aan de hand van de lijst van voor vernietiging in aanmerking komende archiefbescheiden van het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur, het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Binnenlandse Zaken, vastgesteld op 20 september 1983 nr. 630111 Directie Musea, Monumenten en Archieven.
Na de bewerking kon de omvang van de over te brengen bestanden (naar de rijksarchieven) en de retourbestanden (naar de Dienst Domeinen) wel per inspectie worden bepaald. In een aantal gevallen zijn de omvangen van inspectiearchieven geclusterd. Een cluster van inspectiearchieven wordt bepaald door de Regionale directie Domeinen die bij de reorganisatie de nieuwe uitvoerder van taken is. De archiefblokken 5138 en 5141 zijn eerst geclusterd onder de Regionale directie Domeinen Noord en vanaf eind 2002 onder de samenvoeging van de Regionale directies Domeinen Noord en Midden-Oost; de Regionale directie Domeinen Noordoost te Zwolle.
Voor de bewerking hadden de archieven van de Inspecties Noord-Oost Nederland, en Zwolle een gezamenlijke omvang van 232,9 meter. Van de Inspectie Noord-Oost Nederland is 0,25 meter voor bewaring aangewezen (dit betreft zowel het taakgedeelte als ondersteunende processen) en overgedragen aan het Drents Archief te Assen. Van het overige gezamenlijke deel is 76,9 meter na verkregen toestemming afgevoerd naar Van Gansewinkel Nederland BV en daar op de gebruikelijk manier vernietigd. Het restant van de Inspectie Noord-Oost Nederland met een omvang van 58 meter is teruggestuurd naar de archiefbeheerder, de Dienst Domeinen.
Voor een goed begrip van de historische context is de institutionele toegang hieronder als afzonderlijk inventarisnummer (inv. nr. 1) opgevoerd.
Kenmerken
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0873 Inspectie der domeinen Noord-Oost Nederland te Meppel
VERKORT:
NL-AsnDA, 0873
Categorie:
  • Zonder categorie
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS