U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1. Inleiding (Drents Archief)

Uw zoekacties: Dr. Nassaucollege - NB dit archief bevindt zich niet op de l...

0933 Dr. Nassaucollege - NB dit archief bevindt zich niet op de locatie Brink 4 en kan alleen via reservering geraadpleegd worden. Het aanvraagformulier vindt u op drentsarchief.nl

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
0933 Dr. Nassaucollege - NB dit archief bevindt zich niet op de locatie Brink 4 en kan alleen via reservering geraadpleegd worden. Het aanvraagformulier vindt u op drentsarchief.nl
1.
Inleiding
Inleiding
De grondslag voor het Dr. Nassaucollege is in 1820 gelegd door de stichting van een Franse en een Latijnse school onder leiding van Hendrik Jan van Nassau. Latijnse scholen waren voorlopers van het gymnasium en leidden op voor universiteit en hogeschool. De school werd in 1852 omgezet in een gymnasium. Dit had echter geen gevolgen voor het lesprogramma, dat wat te wensen overliet. Van Nassau en diens opvolger M.J. Noordewier wisten de aandacht niet over de twee afdelingen evenredig te verdelen.
Dit probleem werd opgelost met de oprichting in 1868 in Assen van een Rijks Hogere Burger School. Het vakkenpakket sprak de lokale bevolking wel aan, mede omdat het veel weg had van de aloude Franse school. De 'Franse' afdeling van het gymnasium werd toen opgeheven.
Met de invoering van de Mammoetwet in het cursusjaar 1968-1969 werd het Gymnasium ondergebracht binnen de Openbare Scholengemeenschap Assen, het tegenwoordige Dr. Nassaucollege, en later ook in de Christelijke Scholengemeenschap, het huidige Vincent van Gogh College.
Het oude gebouw aan de Dr. Nassaulaan werd enige jaren later verruild voor een modern nieuw gebouw aan de Groen van Prinsterenlaan. Hierbij kreeg de scholengemeenschap de naam Dr. Nassaucollege. Het aantal leerlingen bedroeg in die tijd 1700, wat men teveel vond. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten berekende dat het Dr. Nassaucollege in 1980 ca. 2500 leerlingen zou tellen. Van diverse zijden kwam naar voren dat dit een ongewenste ontwikkeling was. Zodoende werd besloten een Tweede Scholengemeenschap te stichten onder de naam Dag Hammarskjöld.
De prognoses bleven echter achter, waardoor de tweede scholengemeenschap zich beperkte met een MAVO- en een HAVO-afdeling.
De inzichten naar de vorming van grote fusiescholen waren eind jaren 1980 veranderd. Dit gaf de mogelijkheid terug te keren naar de tijden van de eerste mammoetscholen: meer leerlingen in minder scholen. Scholengemeenschap Dag Hammerskjöld, de Jan Lighthartschool voor LEAO, de Overcingelschool voor LHNO gingen samen met het Dr. Nassaucollege samen tot één openbare scholengemeenschap met afdelingen voor gymnasium, atheneum, HAVO, MAVO, VBO en IVBO. De laatste drie gingen in 1999 vervolgens op in het VMBO.
Het archief gaat over de periode 1942 - 1991 en behelst 5 meter. Vernietigd zijn de stukken die in duplicaat aanwezig waren. Dit betrof notulen en agenda's van vergaderingen.
Archiefbescheiden die gegevens bevatten van persoonlijke aard welke jonger zijn dan 75 jaar zijn niet openbaar. Dit betreft de inventarisnummers: 27, 28, 48 t/m 57, 89, 90, 113, 114 en 120.

Kenmerken

Datering:
1942-1991
signaalicoon:
stop.gif
Auteur:
E. de Leeuw
Bijzonderheden:
NB dit archief bevindt zich niet op de locatie Brink 4 en kan alleen via reservering geraadpleegd worden. Het aanvraagformulier vindt u op drentsarchief.nl
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0933 Dr. Nassaucollege - NB dit archief bevindt zich niet op de locatie Brink 4 en kan alleen via reservering geraadpleegd worden. Het aanvraagformulier vindt u op drentsarchief.nl
VERKORT:
NL-AsnDA, 0933