U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

2.07.1. Gereformeerd (Drents Archief)

Uw zoekacties: Collectie DTOB

0176.01 Collectie DTOB

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.07. Diever
2.07.1. Gereformeerd
0176.01 Collectie DTOB
2. Inventaris
2.07. Diever
2.07.1.
Gereformeerd
De kerkelijke gemeente omvatte voor 1811 het dorp Diever en de gehuchten Dieverbrug, Oldendiever, Wapse, Wateren, Wateren, Wittelte, Eemster en Leggelo. De laatste twee zijn in 1812 naar Dwingeloo overgegaan *  . Nadat in 1788 een kerk op het Smilder Kloosterveen was gesticht, ging een deel van de bewoners van de gemeente Diever daarheen ter kerke, omdat de afstand naar hun eigen kerk zo groot was. Henricus Meinardi Raedt was de eerste predikant in Diever in 1600, nadat Johannes Abels in 1598 geweigerd was. Raedt vertrok echter al in 1601 naar Nijeveen en zijn opvolger Rudolf van Uiterwijk heeft vermoedelijk alleen een proefpreek gehouden. Pas Lukas van Langen is sinds 1602 enige jaren gebleven. Ds. Henricus Hardeberg maakte in 1676 een begin met de aantekening van dopen, maar pas in 1751 ging ds. Wicher Martini er toe over ook de huwelijken te registreren.

Kenmerken

Datering:
1619-1850
Beschrijving:
Inventaris van de doop-, trouw-, overlijdens- en begraafregisters van voor 1811 in de provincie Drenthe
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0176.01 Collectie DTOB
VERKORT:
NL-AsnDA, 0176.01