U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

9 Johan van den Clooster en Johan van der Ese verklaren dat Rolof, ... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Regestenlijst
Chronologisch gerangschikt. Het eerste nummer is het volgnummer van het regest, het tweede nummer is het inventarisnummer.
9 Johan van den Clooster en Johan van der Ese verklaren dat Rolof, Henric en Johan, broers van Echten, willen scheiden de goederen nagelaten door hun vader Folkier van Echten. Zij delen aan Rolof als oudste broer toe: ' alle goederen in de marke van Echten, behalve in Nye Zwanekinghegoet; ' alle goederen in het kerspel Zuutwolde, behalve het vierendeel van der Horst zonder tienden en acht mudden roggepacht over Copes goet des Dubbers; ' de tiende te Linthorst en Crumengoed in der Holeweyde; ' de halve tienden over Wenninghegoed te Pette (Pesse) en de Blicmaet in Pettermarke; ' een pacht van 12 vierendelen boter over een Hermansgoed te Hofstat, van 2 vierendelen boter over een maat aldaar, van 11 vierendelen boter over een maat ten oosten van Droghekens huis in der Holeweide en van 4 vierendelen boter over de Linthorst; ' 4 rode penningen op Kockanghen en de pacht en het goed te Paeslo, alsmede de mensen daarop, Herman ter Hofsteden en zijn vrouw Metten en Hillen Johansdochter toen Haghen; ' de vordering op de heer van Coevorden. Voorwaarden zijn dat Rolof zijn zuster Amele zal boedelen en dat de drie broers van elkaar zullen erven. Bezegeld door Johan van den Clooster, Johan van der Ese en Henric en Johan van Echten. Origineel, twee zegels zijn verloren, twee bewaard, nl. van Johan van den Clooster en Henric en Johan van Echten. Gedrukt in OGD 524.
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
3. Regestenlijst
9
Johan van den Clooster en Johan van der Ese verklaren dat Rolof, Henric en Johan, broers van Echten, willen scheiden de goederen nagelaten door hun vader Folkier van Echten. Zij delen aan Rolof als oudste broer toe: ' alle goederen in de marke van Echten, behalve in Nye Zwanekinghegoet; ' alle goederen in het kerspel Zuutwolde, behalve het vierendeel van der Horst zonder tienden en acht mudden roggepacht over Copes goet des Dubbers; ' de tiende te Linthorst en Crumengoed in der Holeweyde; ' de halve tienden over Wenninghegoed te Pette (Pesse) en de Blicmaet in Pettermarke; ' een pacht van 12 vierendelen boter over een Hermansgoed te Hofstat, van 2 vierendelen boter over een maat aldaar, van 11 vierendelen boter over een maat ten oosten van Droghekens huis in der Holeweide en van 4 vierendelen boter over de Linthorst; ' 4 rode penningen op Kockanghen en de pacht en het goed te Paeslo, alsmede de mensen daarop, Herman ter Hofsteden en zijn vrouw Metten en Hillen Johansdochter toen Haghen; ' de vordering op de heer van Coevorden. Voorwaarden zijn dat Rolof zijn zuster Amele zal boedelen en dat de drie broers van elkaar zullen erven. Bezegeld door Johan van den Clooster, Johan van der Ese en Henric en Johan van Echten. Origineel, twee zegels zijn verloren, twee bewaard, nl. van Johan van den Clooster en Henric en Johan van Echten. Gedrukt in OGD 524.
Datering:
1363 november 16, op sunte Gallen dach
NB:
Zie inventarisnummer 10

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: