U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

22 Bern van Haren, Johan Swenke, Herman van den Kampe en Clawes Mon... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Regestenlijst
Chronologisch gerangschikt. Het eerste nummer is het volgnummer van het regest, het tweede nummer is het inventarisnummer.
22 Bern van Haren, Johan Swenke, Herman van den Kampe en Clawes Moneel verklaren schuldig te zijn aan Johan, Henrik en Reynold van Echten 400 Gelderse guldens namens Mette van Echten, vrouw van Johan Langhals, als zij zou sterven voordat ze van haar man had geërfd of voordat hij betaald had. Mocht Mette overlijden zonder geërfd te hebben, dan zullen de vier oorkonders 400 gulden betalen aan Johan van Echten en zijn broers. Bezegeld door de vier oorkonders. Origineel, het zegel van Bern van Haren is in fragment over, de andere vrijwel onbeschadigd. Gedrukt in OGD 1154.
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
3. Regestenlijst
22
Bern van Haren, Johan Swenke, Herman van den Kampe en Clawes Moneel verklaren schuldig te zijn aan Johan, Henrik en Reynold van Echten 400 Gelderse guldens namens Mette van Echten, vrouw van Johan Langhals, als zij zou sterven voordat ze van haar man had geërfd of voordat hij betaald had. Mocht Mette overlijden zonder geërfd te hebben, dan zullen de vier oorkonders 400 gulden betalen aan Johan van Echten en zijn broers. Bezegeld door de vier oorkonders. Origineel, het zegel van Bern van Haren is in fragment over, de andere vrijwel onbeschadigd. Gedrukt in OGD 1154.
Datering:
1403 juni 4, des maendaghes na Pinxteren
NB:
Zie inventarisnummer 14

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: