U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

30 Johan van den Cloester, Volkier Sloetes, Henric en Roloff Steenb... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Regestenlijst
Chronologisch gerangschikt. Het eerste nummer is het volgnummer van het regest, het tweede nummer is het inventarisnummer.
30 Johan van den Cloester, Volkier Sloetes, Henric en Roloff Steenberghes verklaren dat de vader van Henric en Roloff, Johan Steenberghes, heeft helpen scheiden de gebroeders Johan, Henric en Reynolt van Echten. Zij oorkonden verder dat de moeder van de gebroeders van Echten in vruchtgebruik zal hebben het erve ten Hove te Echten, welk erf na haar dood in eigendom komt van Henric en Reynolt van Echten. Henric en Reynolt zullen van elkaar erven, tenzij er echte kinderen zijn, maar Johan zal daar niet aan mogen komen. Henric en Reynolt hebben de oorkonders op het rocht in Dwingeloo aangesproken, waar de laatsten de genoemde punten hebben bevestigd. Bezegeld door Johan van den Cloester, Volkier Sloetes, en Roloff van Rune namens Henric en Roloff Steenberghes. Origineel, met de zegels van Van den Cloester en Sloetes, het derde zegel is verloren.
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
3. Regestenlijst
30
Johan van den Cloester, Volkier Sloetes, Henric en Roloff Steenberghes verklaren dat de vader van Henric en Roloff, Johan Steenberghes, heeft helpen scheiden de gebroeders Johan, Henric en Reynolt van Echten. Zij oorkonden verder dat de moeder van de gebroeders van Echten in vruchtgebruik zal hebben het erve ten Hove te Echten, welk erf na haar dood in eigendom komt van Henric en Reynolt van Echten. Henric en Reynolt zullen van elkaar erven, tenzij er echte kinderen zijn, maar Johan zal daar niet aan mogen komen. Henric en Reynolt hebben de oorkonders op het rocht in Dwingeloo aangesproken, waar de laatsten de genoemde punten hebben bevestigd. Bezegeld door Johan van den Cloester, Volkier Sloetes, en Roloff van Rune namens Henric en Roloff Steenberghes. Origineel, met de zegels van Van den Cloester en Sloetes, het derde zegel is verloren.
Datering:
1420 juni 14, des vierdages nae sunte Odulphus dach
NB:
Zie inventarisnummer 11

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: