U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

39 Rodoff Entes en Otte ter Hansouwe, huwelijkslieden van Steven te... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Regestenlijst
Chronologisch gerangschikt. Het eerste nummer is het volgnummer van het regest, het tweede nummer is het inventarisnummer.
39 Rodoff Entes en Otte ter Hansouwe, huwelijkslieden van Steven ter Borch, en Folkeer Maurissingh en Roloff van Ummen, huwelijkslieden van Johan van Echten, verklaren huwelijksvoorwaarden te hebben opgesteld tussen Steven ter Borch Stevenszoon en Grete Johansdochter van Echten. Steven sr. zal zijn zoon geven de tienden te Norch, de hof te Lenferding, land op de Nijen Ackeren en al zijn goederen te Potterwolde. Mocht Steven overlijden vóór Grete, dan krijgt zij 30 mud uit de tienden per jaar. Johan van Echten geeft zijn dochter zijn tienden te Lede van 36 mud rogge en uit zijn goederen bij de Slues is het ambt Hasselte 14 mud rogge per jaar. Bezegeld door de oorkonders. Gelijktijdige afschriften op papier. 1447 september 11, des maendaghes na onsser lieven vrouwendach Nativitatis
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
3. Regestenlijst
39
Rodoff Entes en Otte ter Hansouwe, huwelijkslieden van Steven ter Borch, en Folkeer Maurissingh en Roloff van Ummen, huwelijkslieden van Johan van Echten, verklaren huwelijksvoorwaarden te hebben opgesteld tussen Steven ter Borch Stevenszoon en Grete Johansdochter van Echten. Steven sr. zal zijn zoon geven de tienden te Norch, de hof te Lenferding, land op de Nijen Ackeren en al zijn goederen te Potterwolde. Mocht Steven overlijden vóór Grete, dan krijgt zij 30 mud uit de tienden per jaar. Johan van Echten geeft zijn dochter zijn tienden te Lede van 36 mud rogge en uit zijn goederen bij de Slues is het ambt Hasselte 14 mud rogge per jaar. Bezegeld door de oorkonders. Gelijktijdige afschriften op papier. 1447 september 11, des maendaghes na onsser lieven vrouwendach Nativitatis
NB:
Zie inventarisnummer 17

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: