U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

46 Johan Sticke, Johan van Diepenbroeck en Evert van Graes, als huw... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Regestenlijst
Chronologisch gerangschikt. Het eerste nummer is het volgnummer van het regest, het tweede nummer is het inventarisnummer.
46 Johan Sticke, Johan van Diepenbroeck en Evert van Graes, als huwelijkslieden van Frederick van Maerhulse Harmanszoon, en Reynolt van Coevorde, Dirck van Schulenborch en Egbert van Ruytenberge als huwelijkslieden van Johanna Johansdochter van Echten, verklaren huwelijksvoorwaarden opgesteld te hebben tussen Frederick en Johanna. Harman geeft zijn zoon Frederick in vruchtgebruik al zijn goederen in het kerspel Hakesberge. Roloff van Echten, broer van Johanna, geeft namens zijn moeder alle goederen in de heerschap van Borclo in het kerspel Geysteren. Na de dood van haar moeder zal zij 100 Rijnse guldens krijgen. Mocht Frederick voor zijn vader sterven, dan zullen zijn kinderen zijn plaats innemen; mocht Johanna eerder overlijden, dan zullen haar kinderen haar plaats innemen. Frederick geeft zijn bruid een lijfrente van 35 mud rogge uit de goederen in Hakesberge. Bezegeld door de huwelijkslieden, Harman en Johan van Maerhulse en Roloff van Echten. Origineel, één van de acht zegels is verloren.
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
3. Regestenlijst
46
Johan Sticke, Johan van Diepenbroeck en Evert van Graes, als huwelijkslieden van Frederick van Maerhulse Harmanszoon, en Reynolt van Coevorde, Dirck van Schulenborch en Egbert van Ruytenberge als huwelijkslieden van Johanna Johansdochter van Echten, verklaren huwelijksvoorwaarden opgesteld te hebben tussen Frederick en Johanna. Harman geeft zijn zoon Frederick in vruchtgebruik al zijn goederen in het kerspel Hakesberge. Roloff van Echten, broer van Johanna, geeft namens zijn moeder alle goederen in de heerschap van Borclo in het kerspel Geysteren. Na de dood van haar moeder zal zij 100 Rijnse guldens krijgen. Mocht Frederick voor zijn vader sterven, dan zullen zijn kinderen zijn plaats innemen; mocht Johanna eerder overlijden, dan zullen haar kinderen haar plaats innemen. Frederick geeft zijn bruid een lijfrente van 35 mud rogge uit de goederen in Hakesberge. Bezegeld door de huwelijkslieden, Harman en Johan van Maerhulse en Roloff van Echten. Origineel, één van de acht zegels is verloren.
Datering:
1461 mei 6, des wondesdaghe nae meydaeghe
NB:
Zie inventarisnummer 19

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: