U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

80 Henrick van den Oesterhoff, richter te Dalffsen, oorkondt dat Jo... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Regestenlijst
Chronologisch gerangschikt. Het eerste nummer is het volgnummer van het regest, het tweede nummer is het inventarisnummer.
80 Henrick van den Oesterhoff, richter te Dalffsen, oorkondt dat Johan van Rechteren bekend heeft schuldig te zijn aan zijn vrouw Evert van Ewessum 900 gouden Rijnse guldens, waarvan 700 uit de goederen van zijn vrouw in Vryeslant in handen zijn gegeven van Jacob Henrickssoen te Groenynge. Deze 900 gulden heeft Johan gestoken in de schulden van wijlen Frederick van Rechteren. Als onderpand geeft hij al zijn goederen in het kerspel Dalffsen. Bezegeld door Henrick van den Oesterhoff en Johan van Rechteren. Origineel, met zegel.
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
3. Regestenlijst
80
Henrick van den Oesterhoff, richter te Dalffsen, oorkondt dat Johan van Rechteren bekend heeft schuldig te zijn aan zijn vrouw Evert van Ewessum 900 gouden Rijnse guldens, waarvan 700 uit de goederen van zijn vrouw in Vryeslant in handen zijn gegeven van Jacob Henrickssoen te Groenynge. Deze 900 gulden heeft Johan gestoken in de schulden van wijlen Frederick van Rechteren. Als onderpand geeft hij al zijn goederen in het kerspel Dalffsen. Bezegeld door Henrick van den Oesterhoff en Johan van Rechteren. Origineel, met zegel.
Datering:
1498 februari 21, op sunte Peters avent ad cathedram
NB:
Zie inventarisnummer 202

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: