U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

90 Hinrick Hagen, Herman van den Clooster Reynaltszoon en Johan van... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Regestenlijst
Chronologisch gerangschikt. Het eerste nummer is het volgnummer van het regest, het tweede nummer is het inventarisnummer.
90 Hinrick Hagen, Herman van den Clooster Reynaltszoon en Johan van Echten enerzijds en Bernt van Munster, Herman van den Clooster Hermanszoon en Conraet de Vos van Steenwick anderzijds verklaren als huwelijkslieden huwelijksvoorwaarden te hebben opgesteld tussen Roloff van Echten en Elyzabeth Reynaltsdochter van den Cloester. Reynalt van den Cloester zal zijn dochter als bruidsschat geven 900 gulden en enige kleding en sieraden. Elyzabeth zal geen recht meer hebben op de ouderlijke goederen, tenzij haar broers Jacob en Reynalt kinderloos sterven. Roloff van Echten geeft zijn vrouw na zijn dood het huis te Echten c.a. in vruchtgebruik. Bezegeld door de zes huwelijkslieden en door Reynalt van den Cloester en Roloff van Echten. Origineel, de zegels zijn verloren. 1530 januari 7, den anderen dach na der hilligen drey koningen dage
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
3. Regestenlijst
90
Hinrick Hagen, Herman van den Clooster Reynaltszoon en Johan van Echten enerzijds en Bernt van Munster, Herman van den Clooster Hermanszoon en Conraet de Vos van Steenwick anderzijds verklaren als huwelijkslieden huwelijksvoorwaarden te hebben opgesteld tussen Roloff van Echten en Elyzabeth Reynaltsdochter van den Cloester. Reynalt van den Cloester zal zijn dochter als bruidsschat geven 900 gulden en enige kleding en sieraden. Elyzabeth zal geen recht meer hebben op de ouderlijke goederen, tenzij haar broers Jacob en Reynalt kinderloos sterven. Roloff van Echten geeft zijn vrouw na zijn dood het huis te Echten c.a. in vruchtgebruik. Bezegeld door de zes huwelijkslieden en door Reynalt van den Cloester en Roloff van Echten. Origineel, de zegels zijn verloren. 1530 januari 7, den anderen dach na der hilligen drey koningen dage
NB:
Zie inventarisnummer 24

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: