U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoo... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Regestenlijst
Chronologisch gerangschikt. Het eerste nummer is het volgnummer van het regest, het tweede nummer is het inventarisnummer.
110 Johan Harmssen, namens Gheert van Bentem, schulte van Pesse, Echten en Ansen, verklaart dat Roloff van Echten aangesproken heeft Zwane Stevens en haar kinderen, alsmede olde Johan Wychers, Rolof Wychers en Hylle jonge Jans huisvrouw wat hun bekend is van een havertiendplicht van wijlen Jan Stevens aan Roloff van Echten. De aangesprokenen geven daarop hun verklaring. Bezegeld door Gheert van Bentem, ondertekend door twee keurnoten. Origineel, op papier.
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
3. Regestenlijst
110
Johan Harmssen, namens Gheert van Bentem, schulte van Pesse, Echten en Ansen, verklaart dat Roloff van Echten aangesproken heeft Zwane Stevens en haar kinderen, alsmede olde Johan Wychers, Rolof Wychers en Hylle jonge Jans huisvrouw wat hun bekend is van een havertiendplicht van wijlen Jan Stevens aan Roloff van Echten. De aangesprokenen geven daarop hun verklaring. Bezegeld door Gheert van Bentem, ondertekend door twee keurnoten. Origineel, op papier.
Datering:
1556 maart 12
NB:
Zie inventarisnummer 372

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: