U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

113 Claes vann Bevervoerde, Henrick van Monstre en Jacob van Heecke... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Regestenlijst
Chronologisch gerangschikt. Het eerste nummer is het volgnummer van het regest, het tweede nummer is het inventarisnummer.
113 Claes vann Bevervoerde, Henrick van Monstre en Jacob van Heeckeren als huwelijkslieden van Henrick Schaep en Boldewijnn Haegenn, Reynt vann Coverden en Johann vann Rechterenn als huwelijkslieden van Agnes vann Echtenn verklaren huwelijksvoorwaarden te hebben opgesteld tussen Henrick en Agnes. Henrick Schaap zal meebrengen al zijn goederen, die hij van zijn ouders na scheiding met zijn broer en zuster erft. Roloff van Echten heeft zijn dochter als bruidsschat gegeven 3000 gulden. Sterft de een eerder dan de ander zonder kinderen, dan zal de langstlevende de goederen teruggeven aan de familie van de overledene. Zijn er wel kinderen, dan erven die, met het recht van vruchtgebruik door de langstlevende. Bezegeld door de zes huwelijkslieden en door Henrick Schaap en Johan vann Echtenn namens zijn zuster Agnes. Origineel, met zegels.
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
3. Regestenlijst
113
Claes vann Bevervoerde, Henrick van Monstre en Jacob van Heeckeren als huwelijkslieden van Henrick Schaep en Boldewijnn Haegenn, Reynt vann Coverden en Johann vann Rechterenn als huwelijkslieden van Agnes vann Echtenn verklaren huwelijksvoorwaarden te hebben opgesteld tussen Henrick en Agnes. Henrick Schaap zal meebrengen al zijn goederen, die hij van zijn ouders na scheiding met zijn broer en zuster erft. Roloff van Echten heeft zijn dochter als bruidsschat gegeven 3000 gulden. Sterft de een eerder dan de ander zonder kinderen, dan zal de langstlevende de goederen teruggeven aan de familie van de overledene. Zijn er wel kinderen, dan erven die, met het recht van vruchtgebruik door de langstlevende. Bezegeld door de zes huwelijkslieden en door Henrick Schaap en Johan vann Echtenn namens zijn zuster Agnes. Origineel, met zegels.
Datering:
1562 juni 8
NB:
Zie inventarisnummer 27

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: