U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

118 Broeder Marten, kelner te Dickenynge, en Berent Martens, dading... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Regestenlijst
Chronologisch gerangschikt. Het eerste nummer is het volgnummer van het regest, het tweede nummer is het inventarisnummer.
118 Broeder Marten, kelner te Dickenynge, en Berent Martens, dadingslieden van Jan van den Closter, en Laurens then Empte en Jan opten Over, schulte te Overreeste, dadingslieden van Wycher Janss, volmacht van zijn zwager Henrick then Westerhuise en diens vrouw, hebben een verklaring opgemaakt over het erf Lynde onder Zuytwolde, die de verkopers Henrick ten Westerenhuis, Roloff then Oldenhave en Henric Egbert aan Jan van den Cloester en zijn vrouw zullen geven. Van den Cloester zal voor dat erf betalen 550 goudguldens aan Herman Wever te Dalfssen, voor zover hem toekomt. Ondertekend door de dadingslieden. Origineel en afschrift op papier.
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
3. Regestenlijst
118
Broeder Marten, kelner te Dickenynge, en Berent Martens, dadingslieden van Jan van den Closter, en Laurens then Empte en Jan opten Over, schulte te Overreeste, dadingslieden van Wycher Janss, volmacht van zijn zwager Henrick then Westerhuise en diens vrouw, hebben een verklaring opgemaakt over het erf Lynde onder Zuytwolde, die de verkopers Henrick ten Westerenhuis, Roloff then Oldenhave en Henric Egbert aan Jan van den Cloester en zijn vrouw zullen geven. Van den Cloester zal voor dat erf betalen 550 goudguldens aan Herman Wever te Dalfssen, voor zover hem toekomt. Ondertekend door de dadingslieden. Origineel en afschrift op papier.
Datering:
1563 juli 3
NB:
Zie inventarisnummer 496

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: