U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

123 Peter van Holthe, richter te Dalffzen, verklaart dat Johan van ... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. Regestenlijst
Chronologisch gerangschikt. Het eerste nummer is het volgnummer van het regest, het tweede nummer is het inventarisnummer.
123 Peter van Holthe, richter te Dalffzen, verklaart dat Johan van Echten namens zijn vader heeft aangeboden aan Hermen Wever te Dalffzen 500 goudguldens voor het erve te Lynde, dat toebehoorde aan Henrick Westerhuis, verkocht is aan Johan van den Cloester en genaast is door Roloff van Echten. Hermen Wever wilde het geld niet hebben. Bezegeld en ondertekend door de oorkonder. Origineel, op papier.
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
3. Regestenlijst
123
Peter van Holthe, richter te Dalffzen, verklaart dat Johan van Echten namens zijn vader heeft aangeboden aan Hermen Wever te Dalffzen 500 goudguldens voor het erve te Lynde, dat toebehoorde aan Henrick Westerhuis, verkocht is aan Johan van den Cloester en genaast is door Roloff van Echten. Hermen Wever wilde het geld niet hebben. Bezegeld en ondertekend door de oorkonder. Origineel, op papier.
Datering:
1564 januari 26
NB:
Zie inventarisnummer 488

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: