U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

0650 Rijks Hogere Burgerschool te Coevorden (Drents Archief)

Uw zoekacties: Rijks Hogere Burgerschool te Coevorden
0650 Rijks Hogere Burgerschool te Coevorden
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. Geschiedenis van de archiefvormende organen
1.3.7. Coevorder Lyceum Vereniging
0650 Rijks Hogere Burgerschool te Coevorden
1. Inleiding
1.3. Geschiedenis van de archiefvormende organen
1.3.7.
Coevorder Lyceum Vereniging
De oprichting van de Coevorder Lyceum Vereniging (CLV) vond plaats op 1 november 1948. Het doel van de vereniging was de onderlinge band tussen de leerlingen te versterken. Zij trachtte dit te bereiken door het geven van uitvoeringen en het uitgeven van een maandblad. Het verenigingsjaar liep van Pasen tot Pasen. Het bestuur van deze vereniging bestond uit een voorzitter, 1e secretaris, 2e secretaris, penningmeester en 2 commissarissen.
In 1950 vond een reorganisatie plaats, waarbij een algemene vereniging werd ingesteld. De samenstelling van het bestuur bleef ongewijzigd. Aan de CLV werd een raad van advies toegevoegd. Onder de CLV ressorteerden voortaan verschillende zelfstandige sub-verenigingen met een eigen bestuur, eigen financiën en een eigen verantwoordelijkheid. Ook benoemde het bestuur aan het begin van elk verenigingsjaar een redactie van de schoolkrant 'De Lycor'. Het verenigingsjaar liep nu van oktober tot oktober. Tot wanneer de vereniging heeft bestaan is niet bekend.

Kenmerken

Datering:
1909-1975
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0650 Rijks Hogere Burgerschool te Coevorden
VERKORT:
NL-AsnDA, 0650