U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

0650 Rijks Hogere Burgerschool te Coevorden (Drents Archief)

Uw zoekacties: Rijks Hogere Burgerschool te Coevorden
0650 Rijks Hogere Burgerschool te Coevorden
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. Geschiedenis van de archiefvormende organen
1.3.8. Vereniging Coevorder Lyceum Belangen
0650 Rijks Hogere Burgerschool te Coevorden
1. Inleiding
1.3. Geschiedenis van de archiefvormende organen
1.3.8.
Vereniging Coevorder Lyceum Belangen
In een op 16 april 1951 gehouden bijeenkomst van ouders van leerlingen van het lyceum en leraren werd de vereniging Coevorder Lyceum Belangen opgericht. Door een comité van voorbereiding waren reeds de statuten en het huishoudelijk reglement opgesteld, welke in deze bijeenkomst werden goedgekeurd. Daarna werd een bestuur gekozen, bestaande uit een voorzitter, vice-voorzitter, secretaris en een penningmeester. Het doel van de vereniging was de band tussen de school en de bevolking en tussen docenten en ouders nauwer aan te halen en de belangen der leerlingen der school voor te staan, waar dit nodig was. Zij trachtte dit doel te bereiken door het beleggen van tenminste twee ledenvergaderingen per jaar, het opstellen en publiceren van een jaarverslag en het geven van voorlichting aan de ouders. Het verenigingsjaar liep parallel aan het schooljaar. Tot wanneer de vereniging heeft bestaan is niet bekend.

Kenmerken

Datering:
1909-1975
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0650 Rijks Hogere Burgerschool te Coevorden
VERKORT:
NL-AsnDA, 0650