U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.2. De lotgevallen van de archieven (Drents Archief)

Uw zoekacties: Voorgangers van de Stichting Kruiswerk Drenthe

0752 Voorgangers van de Stichting Kruiswerk Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. De lotgevallen van de archieven
0752 Voorgangers van de Stichting Kruiswerk Drenthe
1. Inleiding
1.2.
De lotgevallen van de archieven
De archieven zijn geen van alle compleet. De archiefbescheiden van plaatselijke kruisverenigingen zijn alleen aanwezig voor zover deze verenigingen in verbinding stonden met de provinciale kruisverenigingen of wanneer zij daarin opgingen zoals de Hoogeveense kruisverenigingen. Verder zijn bij de fusie van de drie provinciale kruisverenigingen slechts gedeelten van de archieven van de Oranje-Groene en de Wit-Gele kruisvereniging overgedragen aan de Provinciale Drentse Kruisvereniging. Het archief van de Provinciale Drentse Vereniging "Het Groene Kruis" is regelmatig geschoond door administratieve medewerkers. Dat van de Stichting Groene Kruiscentrum "De Lariks" daarentegen niet; hieruit is dientengevolge het een en ander vernietigd tijdens de inventarisatie. Tenslotte zij vermeld dat tijdens de oorlog veel archivalia verloren zijn gegaan.

Kenmerken

Datering:
1907-1988
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0752 Voorgangers van de Stichting Kruiswerk Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0752
Categorie:
  • Zonder categorie