U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1. Samenstelling van het archief en verantwoording van de inventari... (Drents Archief)

Uw zoekacties: Volkshogeschool Overcinge

0803 Volkshogeschool Overcinge

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Samenstelling van het archief en verantwoording van de inventarisatie
0803 Volkshogeschool Overcinge
1.
Samenstelling van het archief en verantwoording van de inventarisatie
De Volkshogeschool "Overcinge" is in een oprichtingsvergadering op 28 oktober 1945 haar werkzaamheden begonnen. De eerste aanzet tot deze oprichting was afkomstig uit onderwijzers- en landbouwkringen. De volkshogeschool in Havelte is officieel per 1 januari 1987 gefuseerd met het Vormingscentrum "De Klencke" in Oosterhesselen. Zij gingen samen verder onder de nieuwe naam Conferentiecentrum "Overcinge de Klencke" dat werd gevestigd te Havelte. Het archief van de Volkshogeschool "Overcinge" is in november 1995 opgehaald uit Havelte voor inventarisatie. Het archief betreft de periode 1945-1990, beslaat twee meter en is niet compleet. Er werd geen aanwijsbare vorm van oude ordening in aangetroffen. Er bevinden zich ook archiefstukken van de volkshogeschool "Overcinge" in het archief van de Vereniging voor Volkshogeschoolwerk in het Rijksarchief te Utrecht.
J.M.L. Scholten (1996)

Kenmerken

Datering:
1945-1987
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0803 Volkshogeschool Overcinge
VERKORT:
NL-AsnDA, 0803