U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

0920 Collectie (Drentse) schrijvers (Drents Archief)

Uw zoekacties: Collectie (Drentse) schrijvers
0920 Collectie (Drentse) schrijvers
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
0920 Collectie (Drentse) schrijvers
Inleiding
In het eerste deel van deze inventaris zijn manuscripten, brieven, krantenartikelen en overige archivalia van schrijvers en dichters opgenomen, afkomstig uit de reeds lang bestaande 'Lijst van handschriften aanwezig in het Rijksarchief in Drenthe' en uit de 'Collectie Diversen'. Hieraan toegevoegd zijn schrijvers, van wie eveneens archiefmateriaal was verworven dat echter nog niet was geïnventariseerd. Aldus is een aparte 'Collectie (Drentse) schrijvers gevormd, waarbij het woord 'Drentse' tussen haakjes staat vermeld om auteurs die buiten Drenthe zijn geboren, maar hun werk wel hebben gesitueerd in Drenthe, niet uit te sluiten. De namen zijn alfabetisch geordend, met vermelding van de voorna(a)m(en) en - voor zover kon worden achterhaald - het geboorte- en overlijdensjaar.

Naast het algemene gedeelte is er nog een hoofdrubriek 'Anoniem' en een hoofdrubriek 'Collecties'. Onder de eerstgenoemde rubriek zijn enkele werken ondergebracht waarvan de auteur niet bekend is. Onder 'Collecties' is (vooralsnog alleen nog) de collectie van dr. H. Nijkeuter opgenomen, bestaande uit materiaal dat hij verzamelde ten behoeve van zijn proefschrift 'Geschiedenis van de Drentse literatuur, 1816-1956' en zijn vervolgstudie "Waor roet en blommen wortel schiet in 't veld. Geschiedenis van de Drentse literatuur, 1945-2015.' Het gaat om genealogische, biografische en bibliografische gegevens, correspondentie, krantenartikelen, recensies, verhalen en gedichten en overig documentatiemateriaal. Ook hier zijn de namen van de auteurs alfabetisch geordend.

De collectie van dr. H. Nijkeuter is slechts toegankelijk na zijn toestemming, in zijn hoedanigheid van hoofd collecties van het Drents Archief.

Kenmerken

Datering:
ca. 1800-2020
Auteur:
J.R. van der Zeijden
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0920 Collectie (Drentse) schrijvers
VERKORT:
NL-AsnDA, 0920