U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1833 Collectie Thie Brouwer (Drents Archief)

Uw zoekacties: Collectie Thie Brouwer
1833 Collectie Thie Brouwer
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Thie Brouwer werd geboren op 9 april 1902 aan de Zuidzijde 32 te Gasselternijveenschemond. In 1933 was hij betrokken bij de oprichting van de Gewestelijke Aardappelorganisatie voor Drenthe en de Veenkoloniën die tot doel had ‘binnen haar werkgebied medewerking te verlenen aan de uitvoering van de door de Nederlandsche Regeering ten aanzien van aardappelen genomen of te nemen maatregelen en de bevordering van doeleinden, welke de Nederlandsche Regeering met de door Haar ten aanzien van aardappelen genomen of te nemen maatregelen beoogt.’ Zij legde haar verantwoording af, direct aan de minister, maar ‘staat de Nederlandsche Aardappel Centrale bij in de uitoefening van haar taak en onderwerpt zich aan haar statuten en reglementen en aan de besluiten van haar organen’.
Aardappels mochten alleen onder strikte regels en met een speciaal vervoerbewijs worden vervoerd. En daarvoor moest een heffing worden betaald van 1 gulden per 100 kg aardappelen. Er werd streng op gecontroleerd.
Gewestelijke Aardappelorganisatie voor Drenthe en de Veenkoloniën was gevestigd aan de Stationsstraat 24 te Assen.
Thie Brouwer was hiervan de secretaris.
In 1959 werd hij door de burgemeester van Assen onderscheiden als Officieer in de Orde van Oranje Nassau. Hij overleed op 18 september 1988 in Bilthoven.

Deze collectie van de Gewestelijke Aardappelorganisatie voor Drenthe en de Veenkoloniën, werd door de kleindochter van Thie, mede namens haar vader geschonken aan het Drents Archief. Het is een archiefje van 0,01 meter zonder beperkingen.

Lit. Toegang 1833, inv. nr. 1
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1933-1934
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 1833 Collectie Thie Brouwer
VERKORT:
NL-AsnDA, 1833
Categorie:
  • Zonder categorie