Let op: Reserveren momenteel verplicht

Vanwege de corona-maatregelen is het op dit moment noodzakelijk om een afspraak te maken voor uw bezoek. U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

Uw zoekacties: Inleiding Notarissen Drenthe
x0114 Inleiding Notarissen Drenthe
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0114 Inleiding Notarissen Drenthe
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
Inleiding
Geschiedenis van het notariaat in het algemeen
Het notariaat in Drenthe
0114 Inleiding Notarissen Drenthe
Inleiding
Het notariaat in Drenthe
Zoals gezegd waren in de noordelijke en oostelijke provincies geen notarissen. De notariële taak werd vervuld door een plaatselijke rechterlijke ambtenaar en in Drenthe was dat de schulte. De schulte wordt dan ook wel "de notaris van het kerspel" genoemd Gosses, p. 304. . Hij was bevoegd bij de overdracht van onroerend goed, de verkoop van roerende en onroerende goederen, de benoeming van voogden over weeskinderen, terwijl van vele akten de authenticiteit door hem werd verzekerd Idem, p. 304 e.v. . Deze toestand bleef bestaan tot 1811, toen de Franse wet van 25 Ventôse XI hier werd ingevoerd.
Van 1811 af zijn in vrijwel het gehele huidige Nederland notarissen werkzaam geweest. De voor 1811 fungerende notarissen konden gewoon hun ambt blijven bedienen, mits dat niet onverenigbaar was geworden met andere door hen uitgeoefende functies *  . Voor de departementen waar nog geen notarissen gefungeerd hadden, namelijk die van de Wester-Eems (waarin Drenthe lag), de Monden van de IJssel en de Boven-IJssel, gaf Napoleon de regeling dat de griffiers van de vredegerechten voorlopig konden worden belast met de bediening van het notarisambt *  . In Drenthe hebben de griffiers van de vier vredegerechten in Assen, Dalen, Hoogeveen en Meppel aan dit decreet ook gehoor gegeven.
Overigens was de overgang van schulte naar notaris vlekkeloos verlopen. In 1808 vond het Departementaal Gerechtshof (de voormalige Etstoel) dat in het landbouwende Drenthe geen behoefte aan notarissen bestond, te meer daar die dan nadeel zouden brengen aan de schulten. Het bericht van de Landdrost aan de Minister van Justitie was gelijkluidend *  . Dit negatieve standpunt in Drenthe heeft echter de komst van de notarissen niet kunnen tegenhouden.
In 1811 werd ook per arrondissement een Kamer van Notarissen ingesteld *  . Het arrondissement Assen, dat geheel Drenthe omvatte, had ook zo'n Kamer. Deze had een toezichthoudende taak en hield tevens, op grond van artikel 67 van de oude Code de Commerce, een soort huwelijksgoederenregister bij (inv.nr. 8). In 1842 zijn de Kamers van Notarissen afgeschaft en vervangen door de Kamers van Toezicht op de notarissen en kandidaat-notarissen.
Het protocol van de notaris
De archieven van de notarissen
Literatuur
Lijst van notarissen alfabetisch gerangschikt op naam
Kenmerken
Beschrijving:
Inleiding op de inventarissen van de archieven van de notarissen in de provincie Drenthe vanaf 1811
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0114 Inleiding Notarissen Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0114
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS