U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

Het protocol van de notaris (Drents Archief)

Uw zoekacties: Inleiding Notarissen Drenthe

0114 Inleiding Notarissen Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
Inleiding
Geschiedenis van het notariaat in het algemeen
Het notariaat in Drenthe
Het protocol van de notaris
0114 Inleiding Notarissen Drenthe
Inleiding
Het protocol van de notaris
De notaris is een openbaar ambtenaar, uitsluitend bevoegd om authentieke akten te verlijden wegens alle handelingen, overeenkomsten en beschikkingen, waarvan de wet gebiedt of de belanghebbenden verlangen dat bij authentiek geschrift blijken zal *  . Van deze akten is een expeditie bestemd voor uitreiking aan partijen, terwijl door de notaris een mi- nuut of minuutakte wordt bewaard.
De notaris was verder verplicht een register of repertorium bij te houden, waarin dag voor dag alle door hem verleden akten werden ingeschreven.
Artikel 83 oud (thans 143c) van het Wetboek van Koophandel schreef de notaris voor, een register bij te houden van door hem opgemaakte akten van wisselprotest. Een wisselprotest is de weigering van acceptatie of van betaling van een wisselbrief (een onvoorwaardelijke opdracht tot betaling van een bepaalde som) *  . Dit protest werd door notarissen (echter ook griffiers van rechtbanken en deurwaarders waren hiertoe bevoegd) vastgelegd in een bijzonder register van wisselprotesten.
Uit deze drie elementen, de minuten, het repertorium en het register van wisselprotesten, bestaat het protocol van de notaris en alleen dit protocol wordt overgebracht naar de archiefbewaarplaats.
De archieven van de notarissen
Literatuur
Lijst van notarissen alfabetisch gerangschikt op naam

Kenmerken

Beschrijving:
Inleiding op de inventarissen van de archieven van de notarissen in de provincie Drenthe vanaf 1811
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0114 Inleiding Notarissen Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0114