Let op: Reserveren momenteel verplicht

Vanwege de corona-maatregelen is het op dit moment noodzakelijk om een afspraak te maken voor uw bezoek. U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

Uw zoekacties: Inleiding Notarissen Drenthe
x0114 Inleiding Notarissen Drenthe
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0114 Inleiding Notarissen Drenthe
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inventaris
Inleiding
Geschiedenis van het notariaat in het algemeen
Het notariaat in Drenthe
Het protocol van de notaris
De archieven van de notarissen
0114 Inleiding Notarissen Drenthe
Inleiding
De archieven van de notarissen
De archieven van de notarissen, voor zover die gevormd zijn van 1811 tot 1843, dus krachtens de wet van 25 Ventôse XI, zijn na 16 oktober 1917 overgebracht naar de rijksarchiefbewaarplaatsen. In Drenthe zijn deze archieven in 1925 overgebracht *  . Daarbij bevond zich ook het archief van de Kamer van Notarissen in het arrondissement Assen.
Bij beschikking van de ministers van Justitie en van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk van 20 oktober 1969 werd de overbrenging gelast van notariële archiefbescheiden ouder dan 75 jaar *  . In 1973 werden daarom de archiefbescheiden van de Drentse notarissen tot 1890 overgebracht naar het Rijksarchief.
Bij de inventarisatie is het advies van Commissie IV van de Archiefraad als richtlijn genomen *  . De archieven van de notarissen zijn geordend per standplaats en binnen de standplaats chronologisch. Aan elk van de drie bestanddelen is een aparte serie nummers toegewezen: de minuten de nummers 1 - 300, de repertoria de nummers 301 - 400 en de registers van wisselprotesten de nummers 401 - 500. De "rest", dus wat eigenlijk onverplicht is overgedragen, voert de nummers vanaf 501. Deze nummering in series is gekozen, omdat de archieven van notarissen, die voor 1890 in functie zijn getreden en tot na 1890 werkzaam bleven, nog niet volledig zijn en dus ruimte voor aanvulling noodzakelijk maken. Omwille van de consequentie is deze nummering bij elke notaris, dus ook bij die met reeds afgesloten archieven, aangehouden. Bovendien heeft nu elk onderdeel altijd dezelfde nummers.
Literatuur
Lijst van notarissen alfabetisch gerangschikt op naam
Kenmerken
Beschrijving:
Inleiding op de inventarissen van de archieven van de notarissen in de provincie Drenthe vanaf 1811
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0114 Inleiding Notarissen Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0114
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS