Films en filmfragmenten (Drents Archief)

Uw zoekacties: Films en filmfragmenten

Films en filmfragmenten

beacon
7.585  films en filmfragmenten
sorteren op:
 
 
 
 
Erfgoedstuk
1 fragmenten
Datering:
1949
Titel:
1949
Maker:
Arend Smit
Samenvatting:
Film toont familie beelden vrouwen, moeder met twee kinderen in tuin taferelen, schip door de sluis van het kieldiep, baby in wandelwagen, wandelen door zand met kinderwagen, opa en oma in kielwindeweer voor de winkel,
Soort:
Film, 8 mm
Kleur/zwartwit:
zwartwit
Geluid/stom:
stom
Lengte:
4' ?
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
1990
Titel:
Veel geluk met de vette
Maker:
Harmen Meijer
Samenvatting:
Film over een reconstructie van huisslacht zoals die plaatsvond in de jaren '60. Aan de orde komen o.a.: de keurmeester staat bij twee varkens in de stal en gebruikt een hamertje om vast te stellen welk varken geschikt is voor de slacht. De boer gebruikt heet water uit de kookpot uit het stookhok om een houten ladder te reinigen. De ladder legt hij vervolgens horizontaal op een teil en een melkbus. Twee slagers arriveren en gezamenlijk vangen ze het varken dat op de ladder wordt vastgebonden. Een slager verdooft het varken met een schietmasker en snijdt de halsslagader door. De boerin vangt het bloed op in een emmer en roert het voordurend tegen klontering. Hierna schenkt de boerin de slachters en de boer een borrel in. Vervolgens wassen en scheren de slachters en de boer het varken. De slagers schuiven een kromme stok door een snede in de achterpoten, zodat het varken verticaal en ondersteboven aan de ladder kan hangen. Nu het varken vertikaal hangt, ontdoen de slagers het van de ingewanden die ze in een teil opvangen. Een slager gebruikt een hakbijl om het varken in de lengte te openen. De boerin komt weer langs voor het schenken van een borrel. Het geslachte varken plaatst men tegen de gevel van de boerderij waar de keurmeester er nog een blik op werpt en er ter goedkeuring twee stempels opzet. De volgende dag beginnen de slagers met het verwerken van het varken; de oudere slager fabriceert een rollade en de andere slager maakt de karbonaden. De oudere slager mengt het gehakte vlees met kruiden en vervolgens gaat dit mengsel in de worstmolen. Aan het uiteinde van de molen komt de gereinigde darm waar het mengsel in terechtkomt zodat er sausijsjes ontstaan. Een klein meisje mag ook even draaien aan de molen. De oudere slager demonstreert het worsthoorntje, waarmee handmatig worst gemaakt werd. De slagers draaien van het gekookte vlees van de kop, de tong, het hart en de lever de leverworst. Tot slot de aftiteling.
Soort:
film, U-Matic
Kleur/zwartwit:
kleur
Geluid/stom:
geluid
Lengte:
34'
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
4 fragmenten
Datering:
1950
Titel:
750 jaar Zuidlaren
Maker:
Arend Smit
Samenvatting:
Onder meer opnamen van een muziek korps in de straten, feest versieringen, optocht met paard en wagens en draaiorgel en oude auto's o.a. een Humber 1912 (D-83), (D-6566).
Soort:
Film, 8 mm
Kleur/zwartwit:
zwartwit
Geluid/stom:
stom
Lengte:
15' ?
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
6 fragmenten
Datering:
1951
Titel:
Diaconessenhuis, deel 1
Maker:
P. Smink
Samenvatting:
Eerste deel van een reportage over het reilen en zeilen van het Diaconessenhuis te Meppel in het jaar 1951. Enkele personen die in de film verschenen maar van wie het mogelijk is de namen te koppelen zijn; de chirurgen Brederode en Kraayhagen, gynaecoloog Ten Cate, huisarts Kamp en geneesheer-directeur dokter van Beusekom. Verder mejuffrouw Magré, zuster Co Knijff, mejuffrouw Alie Klunder en dokter Kuiper.
Soort:
Film, 16 mm
Kleur/zwartwit:
zwart wit
Geluid/stom:
stom
Lengte:
34' SS 0:34:05