Films en filmfragmenten (Drents Archief)

Uw zoekacties: Films en filmfragmenten

Films en filmfragmenten

beacon
6.222 films en filmfragmenten
sorteren op:
 
 
weergave:
Pagina: 9
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
origineel 1960; kopie onbekend
Titel:
Kleuterschool De Speeldoos te Sleen, deel 14
Maker:
vermoedelijk Kemper
Samenvatting:
Film over de kleuterschool Speeldoos in Sleen. Aan de orde komen de verjaardag van de juf, waarbij kinderen haar cadeaus geven in de zandbak, ze limonade en taartjes krijgen en de moeders daarna pannenkoeken brengen die men binnen nuttigt. Als besluit van de feestelijke dag eten ze een ijsje bij cafetaria 'De Hondsrug'. Hierna gaan de kinderen naar huis.
Vervolgens het bezoek van Sinterklaas en Zwarte Piet aan de school. Sommige kinderen zijn bang voor de goedheiligman. Zwarte Piet doet raar, Sinterklaas deelt een voor een cadeaus uit aan de kinderen. De juffen krijgen tot slot ook presentjes. Hierna vertrekken de twee weer met de auto, uit een winters Sleen. De kinderen zwaaien Sint en Piet uit.
De viering van Kerst. Een viertal kinderen haalt een kerstboom op die ze meenemen naar de school. In de klas maken anderen kerststukjes. Men versiert de kerstboom. Een juf steekt de kaarsjes aan. Hierna verlaten de kinderen de school. Er ligt een beetje sneeuw op straat.
Soort:
video, VHS
Kleur/zwartwit:
kleur
Geluid/stom:
stom
Lengte:
29'27"
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
origineel 1967; kopie onbekend
Titel:
Kleuterschool De Speeldoos te Sleen, deel 15
Maker:
vermoedelijk Kemper
Samenvatting:
Film over de kleuterschool Speeldoos in Sleen. Aan de orde komen de kinderen die op schoolreisje zijn naar de Lootjesbergen (vermoedelijk). Daar spelen ze in het zand en worden ze getrakteerd op ijsjes die een moeder brengt met de auto. In een open wagen voortgetrokken door een tractor rijden ze weg, terug naar Sleen. Moeders halen de kinderen af.
Als juf jarig is, nemen de kinderen cadeaus voor haar mee en zingen ze haar toe. Een man brengt taartjes die men in de klas opeet. Dan delen moeders in de klas pannenkoeken uit. De kinderen verlaten vervolgens de school en bezoeken een uitspanning met een terras.
Wederom een schoolreisje. De kinderen worden naar school gebracht. Een boer komt met een tractor en een wagen aangereden. De kinderen stappen hier in, proviand wordt ingeladen en men vertrekt. Moeders zwaaien de kleuters uit. Ze gaan naar een zandverstuiving, vermoedelijk De Loodjesbergen. Daar spelen ze in het zand of zitten ze in een tent. Anderen klimmen in een boom. Er wordt buiten gegeten. Dan is het tijd voor een kringspel en andere spelletjes. Tot slot gaat het gezelschap weer huiswaarts met de tractor en de wagens, via Diphoorn naar Sleen. Ouders halen de kinderen bij de school weer af. Men gaat huiswaarts.
Soort:
video, VHS
Kleur/zwartwit:
kleur en zwartwit
Geluid/stom:
stom
Lengte:
20'43"
 
 
 
 
 
Erfgoedstuk
Datering:
origineel 1968; kopie onbekend
Titel:
Kleuterschool De Speeldoos te Sleen, deel 16
Maker:
vermoedelijk Kemper
Samenvatting:
Film over de kleuterschool Speeldoos in Sleen. Aan de orde komen de een groepje kinderen die hun juf van huis ophalen. Ze lopen naar de school. De juf is jarig, ouders en kinderen feliciteren haar. Ze krijgt cadeaus van de kleuters. Hierna eten ze taartjes en spelen de kinderen op het schoolplein, onder andere zakdoekje leggen. Moeders komen langs met pannenkoeken. De kinderen dansen om hen heen. De pannenkoeken nuttigt men binnen. Dan verlaten de kinderen de school, bij "'t wapen van Sleen" krijgen ze allen een ijsje. Dan rennen ze terug. Bij school zwaaien ze ter afscheid.
Kinderen en de juf arriveren bij school. In de klas staat een grote stoel klaar. Op de tafeltjes staan lege dozen. Dan arriveert Sinterklaas met Zwarte Piet in een auto. Ze worden welkom geheten door kinderen en ouders. Ze betreden het klaslokaal met de kinderen. Zwarte Piet valt van z'n stoel. De Sint leest uit zijn grote boek voor. De dozen op de tafels worden gevuld met lekkernijen. Sinterklaas deelt presentjes uit en een jongen zingt een liedje. Sinterklaas vervolgt met het persoonlijk overhandigen van cadeaus. Zwarte Piet strooit lekkers in het lokaal. Dan gaan de twee weer weg met de auto.
De voorbereiding van de kerstviering. De kinderen maken kerststukjes en andere kerstversieringen in de klas.
Soort:
video, VHS
Kleur/zwartwit:
kleur
Geluid/stom:
stom
Lengte:
25'36"
 
 
 
 
 
Datering:
april 1983 (is vermoedelijk kopie)
Maker:
vermoedelijk Kemper
Samenvatting:
Opschrift hoes: steen naar armhuis april 1983
Soort:
video, VHS
Lengte:
maximaal 120'