×

Waarschuwing

Het formulier #1 bestaat niet of is niet gepubliceerd.
Het formulier #2 bestaat niet of is niet gepubliceerd.

Dag van de Drentse Geschiedenis – Deskundigheidsbevordering

Welkom op de informatiepagina van de online Deskundigheidsbevordering van de Dag van de Drentse Geschiedenis. Hier vindt u informatie over het programma en instructies voor de Zoom bijeenkomst. De Deskundigheidsbevordering vindt plaats op donderdag 22 oktober, van 10.15 uur tot ongeveer 12.00 uur.

Op donderdag 22 oktober om 9.00 uur vindt u hier de link naar de Zoom bijeenkomst en de Meeting ID (het wachtwoord). Vanaf 10 uur worden de deelnemers in de bijeenkomst toegelaten. Daarvoor zit u in de virtuele wachtruimte. Zorg in ieder geval dat u om 10.15 uur klaar zit, dan begint het programma.

Voor degenen die onbekend zijn met Zoom: een instructie kunt u hier downloaden.

Voor de Zoom bijeenkomst heeft u een laptop, computer of eventueel tablet nodig met internetverbinding, een werkende camera en een microfoon. Bij de meeste laptops zijn microfoons standaard ingebouwd. Oordopjes met microfoon zoals die van de iPhones werken ook.
We sluiten de online Deskundigheidsbevordering af met een aantal vragen over de workshops die we u stellen via Mentimeter. Tijdens de bijeenkomst krijgt u hierover uitleg. Het is in ieder geval handig als u uw telefoon of tablet bij de hand houdt. Daarop kunt u dan de vragen in Mentimeter invullen, terwijl u contact met iedereen houdt via Zoom op uw laptop/computer.

Mail eventuele vragen naar mieke.geugies@drentsarchief.nl.

Programma
10.00 Digitale inloop
10.15 Opening
10.30 In groepen uiteen voor de workshops
11.30 Gezamenlijke afsluiting via Mentimeter

Workshops
Kijk in uw mail bij welke workshop u ingedeeld bent.

Workshop Bronnenonderzoek
Educator Marga Renkema-Schokker van het Drents Archief laat u ontdekken waar historische bronnen uit de omgeving gevonden kunnen worden. Hierna worden er handreikingen geboden om
vragen voor een bronnenonderzoek in de klas of het museum op te stellen. Leidraad hierbij is het nieuwe educatieve programma van het Drents Archief: ‘Het oorlogsdagboek van Drenthe’.

Workshop Visual Thinking
Interactief rondleiden: eerst inspireren, dan informeren. Dit is het motto van Maayke Meijering van Kunstpraat. In deze workshop over interactief rondleiden krijgt u verschillende handvatten om in gesprek te gaan met uw bezoekers of klas en meer tijd door te brengen met kunstwerken. Het begrip ‘slow art’ wordt verkend en er wordt gebruik gemaakt van de methodes Visual Thinking Strategies en Artful Thinking.

Workshop Verhaal Centraal
Geschiedenis heeft onder jongeren een stoffig imago. Hoe komen we daar vanaf? Volgens Richard Zuiderveld, docent en auteur van lesmethodes, toneelstukken en jeugdboeken, kan dat het beste door het verhaal nieuw leven in te blazen. Emoties, avontuur en ervaringen brengen de historie tot leven. In deze workshop denkt u samen met Richard na over de waarde van het verhaal en krijgt u tips voor het schrijven van een levendige tekst.

Helaas, we hebben ons best gedaan, maar het lijkt erop dat deze pagina niet (meer) bestaat of misschien verhuisd is.

Probeer een van deze opties:

* Verplicht

Heeft u interesse in het Drentse verleden en wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Abonneer u dan hier op onze nieuwsbrief.

* Verplichte velden

Dit vonnisregister bevat ruim 38.000 namen van personen die tussen 1838 en 1893 voor kleine criminaliteit zijn veroordeeld. Het gaat om delicten als diefstal, een uit de hand gelopen vechtpartij, een ruzie, een overtreding of smokkel. Moordzaken vallen hier niet onder. De gegevens komen uit het archief van de Arrondissementsrechtbank van Assen 1878 – 1937, inventarisnummers 507.1 tot en met 507.10.

De vonnissen zijn helaas niet gedigitaliseerd, maar u kunt altijd het desbetreffende vonnis in het Drents Archief inzien of er een scan van aanvragen. Voor dat laatste brengen we kosten in rekening.

VoornaamTussenvoegselAchternaamVonnisJaarToegangInventarisNB
Loading data from server ...