Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis 2023 maakt het Drents Archief in samenwerking met het Hunebedcentrum in Borger een blogserie. Het thema van de Maand is Eureka – Ik heb het! Daarom schrijven we over Drentse uitvinders en wetenschappers. Hier vind je vast een klein voorproefje.

Ver terug in de tijd

Het Hunebedcentrum gaat ver terug in de tijd tot de allereerste ontdekkers. Tienduizenden jaren lang heeft de mens tal van praktische vaardigheden opgedaan die vaak simpelweg nodig waren om te overleven. Daarom plaatsen we vanaf dinsdag 10 oktober elke dinsdag een nieuwe blog waarin we teruggaan naar de ontdekkers van vuur, gereedschappen, aardewerk en brons.

De wankelmotor van Doyer

Je hebt het misschien al voorbij zien komen, de foto die we gebruiken bij de promotie van de Maand van de Geschiedenis en het Festival van de Drentse Geschiedenis. Op de foto staat Cornelis Doyer (ook wel Doijer genoemd), de in Bussum wonende uitvinder met een werktuigenfabriek in Assen. Op onze promotie-ansichtkaarten schreven we abusievelijk dat hij op de foto staan met zijn nieuwste vinding: een wankelmotor voor auto's.

Cornelis Doyer met een voorbeeld van zijn wankelmotorDoyer was wel degelijk de uitvinder van de nieuwe wankelmotor. Maar op de foto uit 1966 (uit de collectie Gemeente Assen) staat hij onder een diabolorol voor transportbanden. De diabolorol zorgde ervoor dat de transportbanden, die bij Doyer & Hauser N.V. werden gemaakt, een (natuurlijke) vorm kregen, zonder dat extra rollen hoefden te worden geïnstalleerd. Op een andere foto uit dezelfde collectie staat Doyer wel met zijn wankelmotor:

Er is nog veel meer te vertellen over Cornelis Doyer en zijn uitvindingen. Daarom zal een van de blogs uit deze serie in het teken staan van deze ingenieur.

Meer Maand van de Geschiedenis

Wil je meer Maand van de Geschiedenis? Kijk dan snel op onze site voor al onze activiteiten. Op zaterdag 7 oktober vind je de Drentse Geschiedenis Quiz in het Dagblad van het Noorden. Natuurlijk besteden we ook op sociale media aandacht aan de Maand van de Geschiedenis. Volg het Drents Archief op Instagram of Facebook voor mooie posts over uitvinders, wetenschappers en vrijdenkers.