×

Waarschuwing

Het formulier #1 bestaat niet of is niet gepubliceerd.
Het formulier #2 bestaat niet of is niet gepubliceerd.

Helaas, we hebben ons best gedaan, maar het lijkt erop dat deze pagina niet (meer) bestaat of misschien verhuisd is.

Probeer een van deze opties:

Heeft u interesse in het Drentse verleden en wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Abonneer u dan hier op onze nieuwsbrief.

* Verplichte velden

In onze genealogische databases is informatie te vinden over meer dan vijf miljoen Drenten. Het gaat om personen die vanaf de 17de eeuw tot en met de eerste helft van de 20ste eeuw in Drenthe hebben gewoond.

Zit de naam die u zoekt er niet tussen? Of wilt u meer weten over een persoon? In de rubriek Archiefstukken zijn veel scans te vinden van bronnen die namen bevatten. In de rubriek Zoektips kunt u lezen hoe u die bronnen kunt vinden en hoe u ze kunt gebruiken.

Komt u er niet uit? Bel, mail of chat met ons! Of vul het contactformulier in. We helpen u graag op weg.

Dit vonnisregister bevat ruim 38.000 namen van personen die tussen 1838 en 1893 voor kleine criminaliteit zijn veroordeeld. Het gaat om delicten als diefstal, een uit de hand gelopen vechtpartij, een ruzie, een overtreding of smokkel. Moordzaken vallen hier niet onder. De gegevens komen uit het archief van de Arrondissementsrechtbank van Assen 1878 – 1937, inventarisnummers 507.1 tot en met 507.10.

De vonnissen zijn helaas niet gedigitaliseerd, maar u kunt altijd het desbetreffende vonnis in het Drents Archief inzien of er een scan van aanvragen. Voor dat laatste brengen we kosten in rekening.

VoornaamTussenvoegselAchternaamVonnisJaarToegangInventarisNB
Loading data from server ...

In de rubriek Archiefstukken vindt u een overzicht van de meer dan duizend archieven die het Drents Archief bewaart. Van kleine archieven van bijvoorbeeld een plaatselijke schaatsvereniging tot uitgebreide archieven zoals het archief van de Provincie Drenthe of de Maatschappij van Weldadigheid.

Het overzicht van een archief wordt ‘inventaris’ of ‘toegang’ genoemd. U kunt de inventarissen doorzoeken. Als u een treffer heeft gevonden met een grijs blokje of bolletje, dan kunt u meteen de scans bekijken en in veel gevallen ook downloaden.

Heeft u niets gevonden? Dat betekent niet dat er geen informatie over uw onderwerp aanwezig is. U zult dan op een andere manier moeten zoeken. Misschien kunt u erachter komen welke organisatie zich met uw onderwerp heeft beziggehouden. Bekijk dan de inventaris/toegang van het archief van die organisatie. Daarin zou een algemene omschrijving kunnen staan waaronder uw onderwerp valt. Een garantie dat het door u gezochte onderwerp daar ook werkelijk te vinden is, is er helaas niet!

In de rubriek Zoektips kunt u lezen hoe u bronnen over specifieke onderwerpen kunt vinden en hoe u ze kunt gebruiken. Als er geen scans online staan, kunt het Drents Archief bezoeken om de archiefstukken in origineel te raadplegen.

Komt u er niet uit? Bel, mail of chat met ons! Of vul het contactformulier in. We helpen u graag op weg.