Excerpt: Een breed aanbod aan educatieve programma’s voor basis- en middelbare scholen

21 mei 2025

Het Drents Archief levert ook volgend schooljaar weer een breed aanbod aan educatieve programma’s voor basis- en middelbare scholen. Deze interactieve lessen maken de geschiedenis niet alleen leerzaam, maar ook leuk en persoonlijk. “We laten leerlingen ervaren dat geschiedenis dichtbij kan zijn en dat verhalen uit het verleden nog steeds iets kunnen betekenen in hun eigen leven”, vertelt Karin Hovenkamp, medewerker educatie van het Drents Archief. De programma’s zijn vanaf nu te boeken, rechtstreeks vai het Drents Archief of via de kunst- en cultuurprogramma’s Culturele Mobiliteit (provinciaal) en Cultuurmenu (alleen in Assen).

Programma’s voor alle leeftijden

Dat leerlingen al op jonge leeftijd terecht kunnen bij het Drents Archief, bewijst het programma Het meisje met de hoepel. “We hebben dit programma ontwikkeld voor groep 1-2 van de basisschool”, zegt Karin. “Spelenderwijs leren kinderen wat een archief is, waarom we archiefstukken bewaren en maken ze kennis met termen als vroeger en nu.” Ook biedt het Drents Archief diverse themaprogramma’s aan voor de midden- en bovenbouw:  over de middeleeuwen, de Franse Tijd, Slavernij en de Tweede Wereldoorlog.

In alle lesprogramma’s wordt een link gelegd met de belevingswereld van kinderen en in enkele programma’s zelfs met de eigen woonomgeving of de omgeving van de school. Met behulp van tablets en interactieve spellen ontdekken leerlingen hoe archieven werken en welke verhalen er verborgen liggen in onze depots. Elk lesprogramma is aangepast op een specifieke leeftijdsgroep en bij elk programma wordt bijbehorend lesmateriaal aan de docenten verstrekt. Zo kan een bezoek aan het Drents Archief voorbereid en achteraf goed nabesproken worden in de klas. De meeste programma’s zijn daarnaast lesstofvervangend.

Fijne bijkomstigheid: voor scholen die via de CulMo deelnemen, wordt het busvervoer van en naar school tegen een gereduceerd tarief geregeld.

Ook voor het voortgezet onderwijs

Naast de programma’s voor het primair onderwijs, biedt het Drents Archief ook lesprogramma’s aan in het voortgezet onderwijs. Het Oorlogsdagboek van Drenthe is hier een mooi voorbeeld van. Tijdens dit programma kruipen de leerlingen in de huid van leeftijdsgenoten die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Ze onderzoeken historische bronnen en leren de personages en hun leven kennen in een quiz en strip. In de strip, die met behulp van Augmented Reality is gemaakt, zijn ze zelf de hoofdpersoon.

Naast Het Oorlogsdagboek van Drenthe heeft het Drents Archief voor middelbare scholieren ook themaprogramma’s over Vrijheid, Gelijkheid en Slavernij. Met uitzondering van het laatste programma zijn deze ook – met korting – te boeken via de Cultuurkaart van het CJP

Direct boeken bij het Drents Archief, ook voor programma’s op maat

Naast het boeken van een lesprogramma via de genoemde instanties, kunnen scholen ook rechtstreeks een programma reserveren bij het Drents Archief. Dit geeft de flexibiliteit om een bezoek volledig af te stemmen op de wensen en planning van de school. Of het nu gaat om een specifieke les of een ochtendvullend programma, het team van het Drents Archief staat klaar om mee te denken. Karin: “We vinden het belangrijk dat elk bezoek aansluit bij de belevingswereld van de leerlingen. Door rechtstreeks contact te hebben, kunnen we samen zorgen voor een unieke en waardevolle ervaring.” Ook is het  in overleg mogelijk een programma op maat te ontwikkelen dat perfect aansluit bij een specifiek thema of leerdoel van de school.

Wil je meer weten over onze lesprogramma’s? Kijk dan op de speciale Educatiepagina op onze website. Wil je meer informatie of een datum plannen voor een bezoek met je klas? Neem dan contact met ons op!