Excerpt: Terugblik op een bijzondere maand vol verhalen op locatie.

8 mei 2025

Onze volle, maar bovenal ontzettend geslaagde maand rondom 80 jaar vrijheid zit erop! Bijna alle activiteiten, zoals depotrondleidingen en verhalen op locatie, zaten helemaal vol. De belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog blijft dus onverminderd groot. We willen iedereen die heeft meegeholpen, meegekeken of meegedaan van harte bedanken.

Verhalen op locatie

We begonnen deze maand in Coevorden. Hier vertelde documentairemaker Remko Meijer hoe op 10 mei 1940 de Duitsers Drenthe bij Coevorden binnenvielen. Ondanks de Duitse overmacht wisten vier Nederlandse militairen Klaas van Baaren, Sipke Beetstra, Barend Schuiling en Martinus Vugteveen urenlang stand te houden. Op 11 april bezochten we de twee onderduikersholen in het Valtherbos. Johan Withaar liet de plekken zien waar de onderduikers en hun helpers zich schuilhielden en bijvoorbeeld water haalden. Datzelfde weekend gingen we ook naar Havelte. Hier lag in de oorlog een Duits vliegveld! Jelte Kootstra leidde de bezoekers langs de sporen van dit stukje oorlogsgeschiedenis. Een week later vertelde Kitty Janssen van de Asser Historische Vereniging het verhaal van de Engelse bommenwerpers boven Assen. En tot slot werd op 4 mei in Yde een monument onthuld voor de communistische verzetsstrijder Jan Stoffer Alberts. 

Een uurtje gelukkig te zijn

Op donderdagavond 24 april luisterde in Herinneringscentrum Kamp Westerbork een volle zaal naar een jazzorkest en verteller Ken Besuijen die de Nederlandse muziek uit de jaren 30 en 40 lieten klinken. Het verhaal speelde zich af in een tijd waarin angst regeerde en niets zeker was. Evergreens van Bob Scholte, Johnny & Jones en Max Tak tot aan We zien elkaar weer van Jetje van Radio Oranje kwamen in dit aangrijpende muziektheater voorbij. Bezoekers verlieten zichtbaar geëmotioneerd de zaal. 

Depotrondleidingen

Naast de verhalen op locatie organiseerden we vier Tweede Wereldoorlogrondleidingen door ons depot. We lieten archiefstukken zien met als thema's bezetter, jodenvervolging, verzet en collaboratie. Zo was onder meer de geboorteakte van verzetsstrijder Jannes Post te bekijken.

Actie Niet Weggooien en Open Joodse Huizen 

Tot slot deed het Drents Archief mee aan twee landelijke initiatieven: Actie Niet Weggooien! en Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet. Bij de eerste konden mensen objecten, brieven en dagboeken uit de oorlog langsbrengen, die bewaard moeten blijven. We kregen onder meer een bijzonder dagboek van een Drent die in Duitsland te werk was gesteld. Tijdens Open Joodse Huizen, op zondag 4 mei, vertelden nabestaande Hélène Wolf en geschiedenisstudente Nina Venema verhalen over huizen waar mensen woonden en/of werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar werden de verhalen van de families Van Tijn, Wolf en Boekbinder en het verhaal van Anna Nieweg uitgelicht. Ook waren een stadwandelingen door Joods Assen, gehouden door de Asser Historische Vereniging. In het archief was een film van de Joodse filmmaker Sam Wolf te zien en kon je terecht met als je vragen over de Tweede Wereldoorlog. 
Heb je nog vragen over de Tweede Wereldoorlog? Bijvoorbeeld over het CABR-archief? Raadpleeg dan onze WO2-onderzoeksgids. Kom je er niet helemaal uit of heb je andere vragen? Meld je dan aan voor ons WO2-spreekuur dat wij elke donderdagmiddag houden. Aanmelden kan door te bellen of mailen naar het Drents Archief.