Excerpt: Elke woensdag praten we met Wim Boer op Radio Drenthe over een historisch onderwerp

Laatste update: 18 januari 2023

Elke woensdagochtend hoor je het Drents Archief in het programma Koffie en Keuvelen op Radio Drenthe. Presentator Wim Boer belt rond 11.40 uur met Ellen van der Velds of Hilde Boelema van het Drents Archief en samen bespreken ze het onderwerp dat die week centraal staat. Dat kan van alles zijn: een écht Drents thema - bijvoorbeeld hunebedden of de TT - of een onderwerp dat past bij de tijd van het jaar, denk maar eens aan de barre winter van 1979. Als luisteraar kun je vooraf je ervaringen en herinneringen aan het thema van de week delen via de Facebookpagina's van Radio Drenthe en het Drents Archief. Van bromnozems tot de scharensliep, en van de plaatselijke toneelvereniging tot Tokkel, alles komt voorbij!

Je hoort ons in het gesprek regelmatig verwijzen naar archiefstukken of collecties in onze beeldbank. Had je niet zo snel pen en papier bij de hand of wil je gewoon meer informatie over een bepaald onderwerp? Bekijk dan hieronder onze tips, gerangschikt per uitzending (van nieuw naar oud). 

8 februari: Plaggenhutten

Informatie volgt na de uitzending!

1 februari: Tokkel

‘Hej ’n gulden veur mij?' Dat was de beroemde uitspraak van Tokkel! Hij was bekend in Assen, maar ook ver daarbuiten. Wim en Ellen spraken in de uitzending over de markantste stadszwerver van Assen. Tokkel overleed op 4 februari 2001.

25 januari: Dorpstoneel

Bijna elk Drents dorp heeft er wel een: een plaatselijke toneelverenging. Jaarlijks voeren zij een blijspel in drie bedrijven op, inclusief lange pauzes, een verloting en bal na. Waar komt die traditie vandaan? En die bijzondere namen van de clubs? Wist je dat je vroeger moest stoppen met spelen bij de plaatselijke toneelvereniging als je ging trouwen? En dat nog eerder de rollen van vrouwen door mannen gespeeld werden? Wim en Hilde haalden deze week herinneringen op aan het Drentse dorpstoneel.

18 januari: Bartje

Op 15 januari 2023 overleed Jan Krol, de acteur die in de populaire televisieserie Bartje de gelijknamige hoofdrol vertolkte. Daarom hadden Wim en Ellen het deze week over Bartje. Het originele manuscript, opgetekend in twintig ouderwetse groene schoolschriftjes, ligt opgeslagen in ons depot. Ook het originele kalkstenen beeld van kunstenaar Suze Boschma-Berkhout, staat sinds 2012 in ons pand. Het was vaak mikpunt van vandalisme, daarom kwam er een bronzen beeld, dat je tegenwoordig aan de Oostersingel (tegenover onze hoofdingang) vindt. 

11 januari: Hunebedden

Hilde had het in deze uitzending over een bijzondere fotocollectie. Ruim 330 foto’s gemaakt door de bekende archeoloog A.E. van Giffen. In 1918 fotografeerde hij alle hunebedden voor publicatie in zijn Hunebeddenatlas. Dit was voor het eerst in de geschiedenis dat alle hunebedden op de foto kwamen. In de decennia daarna maakte hij veel foto’s bij opgravingen en restauraties. Je kunt deze collectie bekijken in onze Beeldbank. Vul in de zoekbalk de code DA304* in, of filter bij de Collectienaam op 'Collectie Groninger instituut voor archeologie'.

4 januari: Elfstedentocht

Wim en Ellen hadden het in de uitzending over deze foto
Op pagina 30 van het Drents Archief-magazine lees je meer over de achtergrond van deze foto.