Hidden URLS

festival

familievanje

De hele maand oktober is het Festival van de Drentse Geschiedenis. Het programma is gevuld met lezingen, films, een podcastserie, een kinderprogramma, een quiz en meer!

Eerstvolgende activiteit:

Faber Pallets: generatieconflict in een familiebedrijf
Lezing door Kees Faber 
12 oktober, 20.00 uur via MS Teams (Online)
Klik hier om naar de lezing te gaan (digitale inloop vanaf 19.45 uur)

Heeft u deze lezing bijgewoond, dan doet u ons een enorm plezier door te laten weten wat u ervan vond. Dat kan door deze korte vragenlijst in te vullen. 

Over de Drentse Geschiedenisquiz

Wat heeft de werkverschaffing te maken met het TT-circuit? Welke Drentse zuivelfabriek bedacht een commercial met zingende koeien? Het zijn vragen die zo maar aan bod kunnen komen tijdens de Drentse Geschiedenisquiz, traditiegetrouw onderdeel van het Festival van de Drentse Geschiedenis. Of doe je een quiz liever in de krant? Op 2 oktober verschijnt de quiz in het Dagblad van het Noorden.

Podcastserie De Dorpsfabriek

Bijna elk dorp had vroeger een fabriek. Vaak was dat een melk- of boterfabriek en op het Drentse platteland kwam je zelfs een wasknijperfabriek tegen! In oktober reist het Drents Archief met de vijfdelige podcastserie De Dorpsfabriek langs voormalige fabrieken in de gemeente Aa en Hunze. Een van de vijf dorpsfabrieken is de bekende Exportslachterij Udema in Gieten. Het geluid van de fabriekspijp van Udema schalde meerdere keren per dag door het dorp. Zo wisten de wel zes- tot zevenhonderd arbeiders dat ze aan de slag moesten of dat hun dag erop zat. Nog altijd roept de fabriek veel herinneringen op. Ook oud-medewerkers van de aardappelzetmeelfabriek Oostermoer die in 1903 werd opgericht in Gasselternijveen komen aan bod. Net als de werknemers van de stoomzuivelfabriek in Anloo, De Eensgezindheid. Voor cement en beton gaan we terug naar Jonkers, bij het Jonkersgat. In een grote fabriekshal bij het zandzuigbedrijf werden daar voor de woningbouw betontegels en rioleringsbuizen geproduceerd. Vrijwel ieder nieuwbouwhuis in Gieten had een waterput van Jonkers.

De podcastserie is overal te beluisteren via je favoriete podcastapp en wordt telkens op zondag in oktober uitgezonden op Drenthe Toen van (RTV Drenthe) Ook is De Dorpsfabriek een fiets- en autoroute. Die kan iedereen coronaproof via de gratis app SpaceTime Layers volgen vanaf oktober, op een moment dat het hem of haar het best uitkomt. Op de plek waar de oude fabrieken stonden, kun je hiermee de verhalen beluisteren en oude foto's bekijken. De podcast én fiets- en autoroute blijven ook na oktober duurzaam beschikbaar.

Lezingen

Lezingenserie rondom het thema Aan het werk, van de hunebedbouwers tot een hedendaags bedrijf. Met op 5 oktober een online lezing door Hein Klompmaker over het leven van boeren die hunebedden bouwden. Johann Bisschop vertelt op 11 oktober in onze Studio over de bijna honderd jaar oude blikfabriek in Hoogeveen. Kees Faber, voormalig eigenaar van het Faber Pallets, vertelt op 12 oktober online over de historie van dit Asser bedrijf, van boterkuiper tot palletfabriek. Tot slot geeft Wicher Kerkmeijer, kenner van de Noord-Nederlandse scheepvaart, op 18 oktober in onze Studio over Hoe Drenthe een scheepvaartprovincie werd.

Films

De hele maand oktober kun je in de Digilounge van het Drents Archief en op social media filmcompilaties zien in het thema 'Aan het werk'.

Op 30 oktober om 14.00 uur vertonen IFA en Peergroup de film Mestmoeders, over vier generaties boerinnen. De film is eenmalig op een groot scherm te zien in het Drents Archief, met een inleiding van Dinanda Luttikhedde, dramaturg van Mestmoeders. Ook aanwezig is Margreet van den Burg, onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen en gespecialiseerd in vrouwen en gender in de landbouw, voedselsystemen en plattelandsontwikkeling. Toegang € 7,50, kaartjes via Peergroup.

Praktische informatie

Tijdens het Festival van de Drentse Geschiedenis kun je (online) lezingen bijwonen, films bekijken, een podcastserie beluisteren en meedoen met een quiz. Hieronder staan alle activiteiten op een rijtje. Klik op de titel voor meer informatie. 

datum

tijdstip

wat

inhoud

spreker

te volgen via 

opmerking

2 oktober

Quiz

De 17de editie van de Drentse Geschiedenisquiz in het Dagblad van het Noorden. Inzenden kan tot en met 21 oktober via info@drentsarchief.nl

Dagblad van het Noorden

5 oktober

20.00 uur

Lezing

Het leven van boeren die Hunebedden bouwden

Was de overgang van samenlevingen van jagers-verzamelaars naar boerensamenlevingen een vooruitgang of het begin van een ellendige tijd?

Hein Klompmaker

MS Teams

 

Terugkijken kan via deze link

11 oktober 

15.00 uur

Lezing

Hoe de blikken uit Hoogeveen de wereld veroverden

Het blikje Buisman koffiearoma of het trommeltje met Haagse Hopjes, wie kent ze niet? Minder bekend is dat die blikken werden geproduceerd in Hoogeveen.

Johann Bisschop

Studio,
Drents Archief

€ 5,00

Aanmelden via

info@drentsarchief.nl 

12 oktober

20.00 uur

Lezing

Faber Pallets: generatieconflict in een familiebedrijf. 

Van de ambachtelijke productie van houten botervaten ontwikkelt het bedrijf zich tot een internationale palletproducent. Maar dat gaat niet zonder problemen.

Kees Faber

MS Teams

https://bit.ly/3tSx0xO 

14 oktober

15.00 uur

Quiz

De Drentse Geschiedenisquiz Live o.l.v. Ferry en Ellen

Studio,
Drents Archief

Gratis

Aanmelden via

info@drentsarchief.nl

18 oktober

15.00 uur

Lezing

Hoe Drenthe een scheepvaartprovincie werd

Je zou het misschien niet verwachten: Drenthe als maritieme provincie. Toch vinden veel Drenten in de 18de en 19de eeuw werk in de scheepvaart. 

Wicher Kerkmeijer

Studio, Drents Archief

€ 5,00

Aanmelden via

info@drentsarchief.nl

22 oktober

14.00 uur

Verhaal op locatie

Wandel mee met de kudde: hoe schapen het Drentse landschap veranderden. Schaapsherder, een beroep met geschiedenis dat nu weer hip is. 

Schaapsherder
Neils Tiktak

Start bij Schaapskooi Orvelte

Gratis

Aanmelden via

info@drentsarchief.nl

24 oktober

Kinderactiviteit

Ontdek het leven van een 19de-eeuws weeskind in de Koloniën van Weldadigheid. 

Laarwoudzaal, Drents Archief

Gratis

Aanmelden via

info@drentsarchief.nl

26 oktober

16.00 uur

Uitslag Quiz

De vragen en antwoorden van de traditionele Drentse Geschiedenisquiz 2021 worden gepresenteerd.

Studio,
Drents Archief 

Aanmelden via

info@drentsarchief.nl

28 oktober

middag

Dag van de Drentse Geschiedenis

Deskundigheidsbevordering voor docenten, erfgoedinstellingen en historische verenigingen. Met onder meer een lezing van Hans Goedkoop.

Studio,

Drents Archief 

Aanmelden via

info@drentsarchief.nl

30 oktober

14.00 uur

Film

IFA en Peergroup presenteren De Mestmoeders, een film over vier generaties boerinnen. Met dramaturg Dinanda Luttikheide en onderzoeker Margreet van de n Burg.

Studio,

Drents Archief

€ 7,50

Koop hier uw ticket

De lezingen zijn via deze pagina en rechtstreeks op ons YouTubekanaal terug te kijken.

Lezingenreeks: De oorlog voorbij

Van 9 april t/m 3 mei besteedt het Drents Archief aandacht aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. In de vierdelige online lezingenreeks De oorlog voorbij, staan we stil bij de bevrijding en de nasleep van de oorlog. 

De bevrijding van Noord-Nederland in het voorjaar van 1945 verliep moeizaam. De nasleep van de oorlog duurde zelfs nog langer. Tienduizenden inwoners uit Noord-Nederland, die met de Duitse bezetter gecollaboreerd hadden, werden in de naoorlogse jaren berecht, terwijl overlevenden van de Holocaust probeerden de draad van hun leven weer op te pakken. Aan herdenken werd toen niet gedacht.

In een vierdelige gratis online lezingenreeks van het Drents Archief gaan achtereenvolgens auteur en historicus Joël Stoppels, journalist en onderzoeker José Martin, historicus dr. Mieke Meiboom en psycholoog/auteur Wendy Geuverink in op deze aspecten van de bevrijding en de nasleep van de oorlog.

1. De bevrijding van Noord-Nederland

Online lezing door Joël Stoppels
De lezing is hier terug te kijken.

De bevrijding van Noord-Nederland verliep moeizaam: de Duitse capitulatie was op 5 mei 1945 een feit maar het duurde nog tot 11 juni 1945 voordat de laatste Duitsers Schiermonnikoog verlieten. Bij Delfzijl vond de laatste veldslag op Nederlands grondgebied plaats tijdens de gevechten om de Delfzijl- Pocket. Vaak draaide het bij de bevrijding om overleven of niet, om vreugde en verdriet. Tijdens deze lezing treedt Joël in de voersporen van de geallieerde militairen tijdens de bevrijding van Noord-Nederland.

  • Joël Stoppels is battlefield gids en geaccrediteerd voor Badge No. 70 van de The International Guild of Battlefield Guides. Daarnaast schreef hij een boek over de bevrijding van Noord-Nederland.

2. Herinneren en herdenken

Online lezing door José Martin
De lezing is hier terug te kijken.

Gewoon de draad weer oppakken en doorgaan, dat was voor het merendeel van de overlevenden van de Holocaust het credo van het dagelijks leven in de eerste decennia na de oorlog. Maar steeds weer werden zij herinnerd aan het verlies van familie en vrienden, door starre regelgeving, ambtelijke tegenwerking en omvangrijke papierbergen voor de formele afwikkeling van het verdwijnen van hun geliefden. Aan herdenken werd helemaal niet gedacht, laat staan aan het oprichten van monumenten. In de afgelopen decennia is herdenken steeds belangrijker geworden: hoe is deze omslag van herinneren naar herdenken verlopen? En hoe belangrijk is nog de herinnering?

  • José Martin is als medewerker van de afdeling collectie en onderzoeker verbonden aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork

3. Fout in de oorlog?

Online lezing door Mieke Meiboom
De lezing is hier terug te kijken.

Vanaf 1945 werd iedereen, die met de Duitse bezetter gecollaboreerd had, berecht. Deze bijzondere vorm van strafrecht werd Bijzondere Rechtspleging genoemd. In de drie Noordelijke provincies zijn ruim 38.000 mensen geïnterneerd en berecht. Dit college gaat over de vraag hoe de bijzondere rechtspleging werkte of al deze mensen fout waren.

  • Dr. Mieke Meiboom promoveerde in 2016 op haar onderzoek naar de bijzondere rechtspleging na de oorlog

4. Hoe lang mag ik blijven? Het verhaal van Truus Stern-van Zuiden

Online lezing door Wendy Geuverink
De lezing is hier terug te kijken.

Wendy Geuverink vertelt, op basis van interviews met Truus Stern-van Zuiden, over de gezellige Joods orthodoxe jeugd van Truus in Hoogeveen, over haar vlucht van onderduikadres naar onderduikadres tijdens de oorlog en de kwetsbaarheid van een jong pubermeisje. En tenslotte over de bevrijding, het verlies van een groot deel van haar familie, de onwelkome ontvangst in Hoogeveen en haar drang en de worsteling om haar leven na de oorlog weer op te bouwen en vorm te geven.

  • Wendy Geuverink is psycholoog, theoloog en auteur van het boek ‘Hoelang mag ik blijven? Hoe een Joods meisje dertien onderduikadressen overleefde’ dat gaat over de aangrijpende oorlogsgeschiedenis van Truus Stern-van Zuiden.

Deze lezingenreeks is mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, het Mondriaanfonds en het V-fonds (mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, de Bankgiroloterij en de Nederlandse Loterij).

datum tijdstip wat inhoud spreker te volgen via  opmerking
vrijdag 9 april 14.30 uur

Online live
lezing

De bevrijding van Noord-Nederland Joël Stoppels

De lezing is hier terug te kijken.
vrijdag 16 april 14.30 uur Online live lezing   Herinneren en herdenken José Martin    De lezing is hier terug te kijken.
vrijdag 23 april 14.30 uur

Online live
lezing

Fout in de oorlog? Mieke Meiboom   De lezing is hier terug te kijken.

vrijdag 30 april

14.30 uur Online live
lezing 
Hoe lang mag ik blijven? Het verhaal van Truus Stern Wendy Geuverink De lezing is hier terug te kijken.

maandag 3 mei

13.00 - 16.00 uur Actie Niet weggooien! Laat brieven, foto's, tekeningen uit de oorlog beoordelen door experts. Experts van Drents Archief en Drents Museum Via e-mail