Hidden URLS

festival

familievanje

De lezingen zijn via deze pagina en rechtstreeks op ons YouTubekanaal terug te kijken.

Lezingenreeks: De oorlog voorbij

Van 9 april t/m 3 mei besteedt het Drents Archief aandacht aan de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. In de vierdelige online lezingenreeks De oorlog voorbij, staan we stil bij de bevrijding en de nasleep van de oorlog. 

De bevrijding van Noord-Nederland in het voorjaar van 1945 verliep moeizaam. De nasleep van de oorlog duurde zelfs nog langer. Tienduizenden inwoners uit Noord-Nederland, die met de Duitse bezetter gecollaboreerd hadden, werden in de naoorlogse jaren berecht, terwijl overlevenden van de Holocaust probeerden de draad van hun leven weer op te pakken. Aan herdenken werd toen niet gedacht.

In een vierdelige gratis online lezingenreeks van het Drents Archief gaan achtereenvolgens auteur en historicus Joël Stoppels, journalist en onderzoeker José Martin, historicus dr. Mieke Meiboom en psycholoog/auteur Wendy Geuverink in op deze aspecten van de bevrijding en de nasleep van de oorlog.

1. De bevrijding van Noord-Nederland

Online lezing door Joël Stoppels
De lezing is hier terug te kijken.

De bevrijding van Noord-Nederland verliep moeizaam: de Duitse capitulatie was op 5 mei 1945 een feit maar het duurde nog tot 11 juni 1945 voordat de laatste Duitsers Schiermonnikoog verlieten. Bij Delfzijl vond de laatste veldslag op Nederlands grondgebied plaats tijdens de gevechten om de Delfzijl- Pocket. Vaak draaide het bij de bevrijding om overleven of niet, om vreugde en verdriet. Tijdens deze lezing treedt Joël in de voersporen van de geallieerde militairen tijdens de bevrijding van Noord-Nederland.

  • Joël Stoppels is battlefield gids en geaccrediteerd voor Badge No. 70 van de The International Guild of Battlefield Guides. Daarnaast schreef hij een boek over de bevrijding van Noord-Nederland.

2. Herinneren en herdenken

Online lezing door José Martin
De lezing is hier terug te kijken.

Gewoon de draad weer oppakken en doorgaan, dat was voor het merendeel van de overlevenden van de Holocaust het credo van het dagelijks leven in de eerste decennia na de oorlog. Maar steeds weer werden zij herinnerd aan het verlies van familie en vrienden, door starre regelgeving, ambtelijke tegenwerking en omvangrijke papierbergen voor de formele afwikkeling van het verdwijnen van hun geliefden. Aan herdenken werd helemaal niet gedacht, laat staan aan het oprichten van monumenten. In de afgelopen decennia is herdenken steeds belangrijker geworden: hoe is deze omslag van herinneren naar herdenken verlopen? En hoe belangrijk is nog de herinnering?

  • José Martin is als medewerker van de afdeling collectie en onderzoeker verbonden aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork

3. Fout in de oorlog?

Online lezing door Mieke Meiboom
De lezing is hier terug te kijken.

Vanaf 1945 werd iedereen, die met de Duitse bezetter gecollaboreerd had, berecht. Deze bijzondere vorm van strafrecht werd Bijzondere Rechtspleging genoemd. In de drie Noordelijke provincies zijn ruim 38.000 mensen geïnterneerd en berecht. Dit college gaat over de vraag hoe de bijzondere rechtspleging werkte of al deze mensen fout waren.

  • Dr. Mieke Meiboom promoveerde in 2016 op haar onderzoek naar de bijzondere rechtspleging na de oorlog

4. Hoe lang mag ik blijven? Het verhaal van Truus Stern-van Zuiden

Online lezing door Wendy Geuverink
De lezing is hier terug te kijken.

Wendy Geuverink vertelt, op basis van interviews met Truus Stern-van Zuiden, over de gezellige Joods orthodoxe jeugd van Truus in Hoogeveen, over haar vlucht van onderduikadres naar onderduikadres tijdens de oorlog en de kwetsbaarheid van een jong pubermeisje. En tenslotte over de bevrijding, het verlies van een groot deel van haar familie, de onwelkome ontvangst in Hoogeveen en haar drang en de worsteling om haar leven na de oorlog weer op te bouwen en vorm te geven.

  • Wendy Geuverink is psycholoog, theoloog en auteur van het boek ‘Hoelang mag ik blijven? Hoe een Joods meisje dertien onderduikadressen overleefde’ dat gaat over de aangrijpende oorlogsgeschiedenis van Truus Stern-van Zuiden.

Deze lezingenreeks is mede mogelijk gemaakt door Provincie Drenthe, het Mondriaanfonds en het V-fonds (mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij, de Bankgiroloterij en de Nederlandse Loterij).

datum tijdstip wat inhoud spreker te volgen via  opmerking
vrijdag 9 april 14.30 uur

Online live
lezing

De bevrijding van Noord-Nederland Joël Stoppels

De lezing is hier terug te kijken.
vrijdag 16 april 14.30 uur Online live lezing   Herinneren en herdenken José Martin    De lezing is hier terug te kijken.
vrijdag 23 april 14.30 uur

Online live
lezing

Fout in de oorlog? Mieke Meiboom   De lezing is hier terug te kijken.

vrijdag 30 april

14.30 uur Online live
lezing 
Hoe lang mag ik blijven? Het verhaal van Truus Stern Wendy Geuverink De lezing is hier terug te kijken.

maandag 3 mei

13.00 - 16.00 uur Actie Niet weggooien! Laat brieven, foto's, tekeningen uit de oorlog beoordelen door experts. Experts van Drents Archief en Drents Museum Via e-mail
Ook al is De Maand van de Drentse Familiegeschiedenis voorbij, op deze pagina kun je vrijwel alle programma onderdelen nog eens terugkijken. Onderin het overzicht staan de linkjes naar de verschillende lezingen, workshops en minidocu's. Heb je één of meer onderdelen van de Maand van de Drentse Familiegeschiedenis gevolgd? Dan zijn we benieuwd naar je mening! VUL HIER DE ENQUÊTE IN.

Over de online workshops en lezingen

Bijna iedereen is nieuwsgierig naar de verborgen geschiedenis van zijn of haar eigen familie. Het Drents Archief organiseert daarom in januari 2021 de digitale Maand van de Drentse Familiegeschiedenis. Vier weken lang, vijf keer per week is er hulp bij het onderzoek naar de eigen Drentse familie. Ervaren genealogen, archivarissen en historici verzorgen een uitgebreid programma voor beginners en ervaren stamboomonderzoekers en alles daar tussenin. Er zijn interactieve lezingen en workshops en inspirerende minidocumentaires over Drentse families. Van archiefonderzoek voor Dummies tot een lezing over de speurtocht naar de lotgevallen van Drentse vervolgingsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Van zondag 3 januari t/m zondag 31 januari zijn meer dan twintig lezingen, workshops en minidocu’s te volgen via tablet, laptop of PC vanaf de keukentafel of vanuit de luie stoel. 

Elke zondag in januari, 12.00-14.00 uur: (en daarna nog 6 keer in februari en maart): radiocursus Archief voor Dummies via Drenthe Toen van RTV Drenthe.

In de maand januari begint het radioprogramma Drenthe Toen, samen met het Drents Archief, met de radiocursus Archief voor Dummies. Heb je altijd al eens willen weten wat je roots zijn, waar je familie vandaan komt, wat het beroep van je bet overovergrootvader was, ga er dan maar eens even voor zitten, al gauw ben je geen Dummie meer. 

Drie zondagen: een lezing

Bert Finke vertelt zondag 31 januari een verhaal uit zijn eigen familie: Hoe één familielid het gedurende generaties opgebouwde familievermogen te gronde richtte, en nog geen eeuw later door een huwelijk verbonden werd met een familie van de onderste trede van de maatschappelijke ladder. De lezingen zijn op deze website digitaal terug te zien, klik hiervoor op de link achter de betreffende lezing in het overzicht hieronder. Om de lotgevallen van familieleden tijdens de Tweede Wereldoorlog te reconstrueren is veel zoekwerk, doorzettingsvermogen en mazzel nodig. In de digitale lezing op zondag 3 januari geeft José Martin tips om de zoektocht in de archieven in Nederland en daarbuiten te vergemakkelijken. José Martin is journalist, docent en historica en werkzaam bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Alle lezingen zijn na afloop terug te zien. Op 10 januari vertelde Paul Brood,oud-archivaris en auteur, in de lezing ‘ Hoe zag Drenthe eruit ten tijde van jouw voorouders?’  over oude foto's en kaarten die informatie geven over de woonomgeving van je voorouders.

Elke maandag in januari: mini-documentaire over markante Drentse families

Journalist en documentairemaker Hilde Boelema maakte vier bijzondere Drentse familieportretten. De families ten Holte uit Dalen, de familie Vanderveen uit Assen, de familie Puper uit Frederiksoord en de familie Wesseling uit Dwingeloo zijn stuk voor stuk families met een bijzondere geschiedenis. Zo vertelt Marieke Sanders-ten Holte vanuit de boerderij in Dalen die al generaties lang eigendom is van de familie over haar voorouders die grootgrondbezitter, burgemeester en advocaat-procureur waren. Nico Vanderveen vertelt in de tweede korte documentaire het bijzondere verhaal van zijn familie. Antje Oldenburger verruilde eind negentiende eeuw Nieuwe Pekela voor Assen. Daar trouwde ze met Bareld van der Veen en zette ze in 1897 een manufacturenwinkel op aan de Varkensmarkt. Haar grote wens was om deze winkel uit te bouwen tot een goedlopend warenhuis. Antje's droom kwam uit: Vanderveen in Assen is na de Bijenkorf het grootste warenhuis van Nederland. In de derde aflevering vertelt Jan Puper het verhaal van zijn voorouders. Hoe zij met vallen opstaan in de Koloniën van Weldadigheid een nieuw bestaan wisten op te bouwen.

Benieuwd naar alle afleveringen? Bekijk ze hieronder.

Elke woensdag in januari: Archiefonderzoek voor Dummies

Archiefonderzoek moeilijk? Met de tips&tricks van archiefmedewerker Ferry Sieders valt dat best mee! In de eerste aflevering laat hij zien hoe het speuren naar voorouders in de bronnen van de Burgerlijke stand werkt. Elke woensdag in januari komt er een nieuwe aflevering vol handige tips bij op drentsarchief.nl/familie.

Benieuwd naar alle afleveringen? Bekijk ze hieronder.

Vanaf vrijdag 8 januari: Live workshops door ervaren archiefmedewerkers

Gaat er een spannend verhaal rond in de familie over die ene ongetrouwde oom met losse handjes? Of zat er zelfs een roodharige messentrekker in de familie? Het is terug te vinden in de archieven van de arrondissements-rechtbank Assen. De weken daarop staan er workshops over voorouders in het archief van de schulten, de Maatschappij van Weldadigheid en over arme voorouders op het programma. Medewerkers van het Drents Archief geven in deze workshops tips hoe én waar je moet zoeken. Deze live workshops zijn interactief, deelnemers kunnen tijdens de workshop vragen stellen.

Praktische informatie

Tijdens de Maand van de Drentse Familiegeschiedenis van 3 t/m 31 januari kun je online lezingen bijwonen, workshops volgen en minidocumentaires bekijken. Maar ook via de radio, in Drenthe Toen van RTV Drenthe, krijg je tips voor je eigen onderzoek. Vrijwel alle programmaonderdelen van De Maand van de Drentse Familiegeschiedenis blijven beschikbaar op deze pagina, zo zijn ze later nog een keer terug te kijken, te luisteren of na te lezen.

datum tijdstip wat inhoud spreker te volgen via  opmerking
zondag
3 januari 
12.00-14.00 uur

RTV Drenthe -
Drenthe Toen

Archief voor Dummies 

Radioserie over hoe te beginnen met familieonderzoek
Aflevering 1
RTV Drenthe (radio) Luister hier terug.
zondag
3 januari
14.30-15.15 uur  Online live lezing   Gründlich verstopt in de archieven – een handreiking voor een speurtocht naar de lotgevallen van vervolgings-slachtoffers José Martin 

Bekijk hier de lezing terug.

Bekijk hier de websites om onderzoek te doen.

maandag
4 januari
vanaf 10.00 uur

Video: Minidocumentaire over markante Drentse families

De geschiedenis van de familie Ten Holte uit Dalen Social media en drentsarchief.nl/familie Bekijk de documentaire hier.

woensdag 
januari

vanaf 10.00 uur Video: Archiefonderzoek voor Dummies De burgerlijke stand Ferry Sieders Social media en drentsarchief.nl/familie Bekijk de video hier.
vrijdag
januari
14.00-14.20 uur Interactieve workshop  Op zoek naar misdadige voorouders Ferry Sieders Deelnemen via MS Teams 

Bekijk hier de workshop. 

Download de presentatie hier.

zondag
10 januari

12.00-14.00 uur

RTV Drenthe - 
Drenthe Toen

Archief voor Dummies

Radioserie over hoe te beginnen met familieonderzoek
Aflevering 2
RTV Drenthe (radio) Luister hier terug. 
zondag
10 januari
14.30-15.15 uur 

Online live lezing

Hoe zag Drenthe eruit ten tijde van jouw voorouders? Paul Brood Bekijk hier de lezing. 
maandag
11 januari

Video:
Minidocumentaire over markante Drentse families

De geschiedenis van de familie Vanderveen. Social media en drentsarchief.nl/familie Bekijk de documentaire hier.
woensdag 
13 januari
vanaf 10.00 uur

Video:
Archiefonderzoek voor Dummies

Doop-, trouw- en begraafboeken vóór 1811 Ferry Sieders Social media en drentsarchief.nl/familie Bekijk de video hier.
vrijdag 
15 januari
14.00-14.30 uur

Interactieve workshop

Op zoek naar voorouders in het archief van de Schultegerechten Joke Wolff

Download de presentatie hier.

Bekijk hier de workshop.

zondag
17 januari
12.00-14.00 uur

RTV Drenthe - 
Drenthe Toen

Archief voor Dummies 

Radioserie over hoe te beginnen met familieonderzoek
Aflevering 3
RTV Drenthe (radio) Luister hier terug.
maandag
18 januari

Video:
Minidocumentaire over markante Drentse families

Het verhaal van de familie Puper uit de Koloniën van Weldadigheid Social media en drentsarchief.nl/familie Bekijk de documentaire hier.
woensdag
20 januari
vanaf 10.00 uur

Video:
Archiefonderzoek voor Dummies

Militaire voorouders Ferry Sieders Bekijk de video hier.
vrijdag
22 januari
14.00-14.30 uur

Online workshop

Op zoek naar kolonisten in de Maatschappij van Weldadigheid Jan de Lange  

Bekijk hier de workshop. 

zondag
24 januari
12.00-14.00 uur

RTV Drenthe - 
Drenthe Toen

Archief voor Dummies 

Radioserie over hoe te beginnen met familieonderzoek
Aflevering 4
RTV Drenthe (radio) Luister hier terug.
maandag
25 januari 

Video:
Minidocumentaire over markante Drentse families

Het verhaal van de familie Wesseling uit Dwingeloo. Social media en drentsarchief.nl/familie Bekijk de documentaire hier.
woensdag
27 januari 
vanaf 10.00 uur

Video:
Archiefonderzoek voor Dummies

Het dagelijks leven uit de krant Ferry Sieders Bekijk de video hier.
vrijdag
29 januari
14.00-14.30 uur

Interactieve workshop

Op zoek naar arme voorouders Erwin de Leeuw Deelnemen via MS Teams  Bekijk hier de workshop.

zondag
31 januari

14.30-15.15 uur 

Online live lezing

Familieverhaal  Bert Finke Deelnemen via MS Teams Bekijk hier de lezing. 
De hele maand oktober is het Festival van de Drentse Geschiedenis. Het programma is gevuld met lezingen, films, een podcastserie, een kinderprogramma, een quiz en meer!

Eerstvolgende activiteit:

Faber Pallets: generatieconflict in een familiebedrijf
Lezing door Kees Faber 
12 oktober, 20.00 uur via MS Teams (Online)
Klik hier om naar de lezing te gaan (digitale inloop vanaf 19.45 uur)

Heeft u deze lezing bijgewoond, dan doet u ons een enorm plezier door te laten weten wat u ervan vond. Dat kan door deze korte vragenlijst in te vullen. 

Over de Drentse Geschiedenisquiz

Wat heeft de werkverschaffing te maken met het TT-circuit? Welke Drentse zuivelfabriek bedacht een commercial met zingende koeien? Het zijn vragen die zo maar aan bod kunnen komen tijdens de Drentse Geschiedenisquiz, traditiegetrouw onderdeel van het Festival van de Drentse Geschiedenis. Of doe je een quiz liever in de krant? Op 2 oktober verschijnt de quiz in het Dagblad van het Noorden.

Podcastserie De Dorpsfabriek

Bijna elk dorp had vroeger een fabriek. Vaak was dat een melk- of boterfabriek en op het Drentse platteland kwam je zelfs een wasknijperfabriek tegen! In oktober reist het Drents Archief met de vijfdelige podcastserie De Dorpsfabriek langs voormalige fabrieken in de gemeente Aa en Hunze. Een van de vijf dorpsfabrieken is de bekende Exportslachterij Udema in Gieten. Het geluid van de fabriekspijp van Udema schalde meerdere keren per dag door het dorp. Zo wisten de wel zes- tot zevenhonderd arbeiders dat ze aan de slag moesten of dat hun dag erop zat. Nog altijd roept de fabriek veel herinneringen op. Ook oud-medewerkers van de aardappelzetmeelfabriek Oostermoer die in 1903 werd opgericht in Gasselternijveen komen aan bod. Net als de werknemers van de stoomzuivelfabriek in Anloo, De Eensgezindheid. Voor cement en beton gaan we terug naar Jonkers, bij het Jonkersgat. In een grote fabriekshal bij het zandzuigbedrijf werden daar voor de woningbouw betontegels en rioleringsbuizen geproduceerd. Vrijwel ieder nieuwbouwhuis in Gieten had een waterput van Jonkers.

De podcastserie is overal te beluisteren via je favoriete podcastapp en wordt telkens op zondag in oktober uitgezonden op Drenthe Toen van (RTV Drenthe) Ook is De Dorpsfabriek een fiets- en autoroute. Die kan iedereen coronaproof via de gratis app SpaceTime Layers volgen vanaf oktober, op een moment dat het hem of haar het best uitkomt. Op de plek waar de oude fabrieken stonden, kun je hiermee de verhalen beluisteren en oude foto's bekijken. De podcast én fiets- en autoroute blijven ook na oktober duurzaam beschikbaar.

Lezingen

Lezingenserie rondom het thema Aan het werk, van de hunebedbouwers tot een hedendaags bedrijf. Met op 5 oktober een online lezing door Hein Klompmaker over het leven van boeren die hunebedden bouwden. Johann Bisschop vertelt op 11 oktober in onze Studio over de bijna honderd jaar oude blikfabriek in Hoogeveen. Kees Faber, voormalig eigenaar van het Faber Pallets, vertelt op 12 oktober online over de historie van dit Asser bedrijf, van boterkuiper tot palletfabriek. Tot slot geeft Wicher Kerkmeijer, kenner van de Noord-Nederlandse scheepvaart, op 18 oktober in onze Studio over Hoe Drenthe een scheepvaartprovincie werd.

Films

De hele maand oktober kun je in de Digilounge van het Drents Archief en op social media filmcompilaties zien in het thema 'Aan het werk'.

Op 30 oktober om 14.00 uur vertonen IFA en Peergroup de film Mestmoeders, over vier generaties boerinnen. De film is eenmalig op een groot scherm te zien in het Drents Archief, met een inleiding van Dinanda Luttikhedde, dramaturg van Mestmoeders. Ook aanwezig is Margreet van den Burg, onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen en gespecialiseerd in vrouwen en gender in de landbouw, voedselsystemen en plattelandsontwikkeling. Toegang € 7,50, kaartjes via Peergroup.

Praktische informatie

Tijdens het Festival van de Drentse Geschiedenis kun je (online) lezingen bijwonen, films bekijken, een podcastserie beluisteren en meedoen met een quiz. Hieronder staan alle activiteiten op een rijtje. Klik op de titel voor meer informatie. 

datum

tijdstip

wat

inhoud

spreker

te volgen via 

opmerking

2 oktober

Quiz

De 17de editie van de Drentse Geschiedenisquiz in het Dagblad van het Noorden. Inzenden kan tot en met 21 oktober via info@drentsarchief.nl

Dagblad van het Noorden

5 oktober

20.00 uur

Lezing

Het leven van boeren die Hunebedden bouwden

Was de overgang van samenlevingen van jagers-verzamelaars naar boerensamenlevingen een vooruitgang of het begin van een ellendige tijd?

Hein Klompmaker

MS Teams

 

Terugkijken kan via deze link

11 oktober 

15.00 uur

Lezing

Hoe de blikken uit Hoogeveen de wereld veroverden

Het blikje Buisman koffiearoma of het trommeltje met Haagse Hopjes, wie kent ze niet? Minder bekend is dat die blikken werden geproduceerd in Hoogeveen.

Johann Bisschop

Studio,
Drents Archief

€ 5,00

Aanmelden via

info@drentsarchief.nl 

12 oktober

20.00 uur

Lezing

Faber Pallets: generatieconflict in een familiebedrijf. 

Van de ambachtelijke productie van houten botervaten ontwikkelt het bedrijf zich tot een internationale palletproducent. Maar dat gaat niet zonder problemen.

Kees Faber

MS Teams

https://bit.ly/3tSx0xO 

14 oktober

15.00 uur

Quiz

De Drentse Geschiedenisquiz Live o.l.v. Ferry en Ellen

Studio,
Drents Archief

Gratis

Aanmelden via

info@drentsarchief.nl

18 oktober

15.00 uur

Lezing

Hoe Drenthe een scheepvaartprovincie werd

Je zou het misschien niet verwachten: Drenthe als maritieme provincie. Toch vinden veel Drenten in de 18de en 19de eeuw werk in de scheepvaart. 

Wicher Kerkmeijer

Studio, Drents Archief

€ 5,00

Aanmelden via

info@drentsarchief.nl

22 oktober

14.00 uur

Verhaal op locatie

Wandel mee met de kudde: hoe schapen het Drentse landschap veranderden. Schaapsherder, een beroep met geschiedenis dat nu weer hip is. 

Schaapsherder
Neils Tiktak

Start bij Schaapskooi Orvelte

Gratis

Aanmelden via

info@drentsarchief.nl

24 oktober

Kinderactiviteit

Ontdek het leven van een 19de-eeuws weeskind in de Koloniën van Weldadigheid. 

Laarwoudzaal, Drents Archief

Gratis

Aanmelden via

info@drentsarchief.nl

26 oktober

16.00 uur

Uitslag Quiz

De vragen en antwoorden van de traditionele Drentse Geschiedenisquiz 2021 worden gepresenteerd.

Studio,
Drents Archief 

Aanmelden via

info@drentsarchief.nl

28 oktober

middag

Dag van de Drentse Geschiedenis

Deskundigheidsbevordering voor docenten, erfgoedinstellingen en historische verenigingen. Met onder meer een lezing van Hans Goedkoop.

Studio,

Drents Archief 

Aanmelden via

info@drentsarchief.nl

30 oktober

14.00 uur

Film

IFA en Peergroup presenteren De Mestmoeders, een film over vier generaties boerinnen. Met dramaturg Dinanda Luttikheide en onderzoeker Margreet van de n Burg.

Studio,

Drents Archief

€ 7,50

Koop hier uw ticket