U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.4. Algemeen overzicht (Drents Archief)

Uw zoekacties: Blader door de toegangen Drents Landbouw Genootschap

0225 Drents Landbouw Genootschap

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.4. Algemeen overzicht
0225 Drents Landbouw Genootschap
1. Inleiding
1.4.
Algemeen overzicht
Aanvankelijk begonnen met de veeverbetering, met als hoofdtaak het organiseren van tentoonstellingen en keuringen, zijn de werkzaamheden van het DLG geleidelijk uitgebreid tot meer algemene landbouwvraagstukken. De structuur van onze landbouw is in de loop de jaren sterk veranderd en de organisatie heeft zich daarbij zoveel mogelijk aangepast.
De behoefte aan meer voorlichting, vooral op het gebied van bemesting en grondbewerking, was groot maar er was in de eerste tijd zelfs geen behoorlijke basis, omdat de wetenschap nog niet tot een analyse van die basis was gekomen. Vanaf 1870 begon men meer inzicht te krijgen in het bemestingsvraagstuk, wat resulteerde in een nieuwe bemestingsleer. Het DLG heeft daarbij steeds veel stuwende kracht ontwikkeld door deze problemen steeds weer opnieuw in zijn vergaderingen aan de orde te stellen.
Het DLG heeft de stoot gegeven tot de rationele verbetering van de paarden-, rundvee-, varkens-, schapen- en geitenfokkerij terwijl ook de pluimveefokkerij en zelfs de bijenhouderij niet aan de aandacht ontsnapten. Ook proeven op het gebied van de akkerbouw, zowel in verband met bemesting als bewerking van de bodem, zijn door het Genootschap aangemoedigd en gesteund. Zodra een bepaalde landbouwkwestie werd aangepakt, ontstonden er specifieke organisaties op dat gebied, zoals het Drents Paarden Stamboek, het Rundveestamboek, het Varkensstamboek en de pluimveehoudersverenigingen. Al deze organisaties zijn praktisch door het Genootschap gestimuleerd en op de been geholpen. Eigenlijk is er geen aspect van de landbouw in Drenthe geweest, waarmee het DLG zich niet heeft bemoeid. Jarenlang was het de enige landbouworganisatie in Drenthe, die alle voor de boeren belangrijke zaken behartigde.
In 1903 werd de Veenkoloniale Boerenbond opgericht en in 1918 kwam de Christelijke Boeren- en Tuindersbond tot stand. Aanvankelijk bleven deze mensen plaatselijk nog wel lid van het DLG, maar later hebben zij de banden losgelaten.
In 1889 hadden de Rooms Katholieken al een afzonderlijke werkgeversvereniging opgericht. In 1920 zijn de laatste katholieken uit het K.N.L.C. getreden, terwijl in 1925 de R.K. standsorganisatie is opgericht.
Dat zich naast het DLG aan het eind der 19e en begin 20e eeuw een bond van landbouwverenigingen ontwikkelde, sproot voort uit de situatie dat het Genootschap was opgericht door heren die weliswaar veel voor de landbouw wilden doen, maar die niet in het bedrijf stonden. Hierdoor ontwikkelde de coöperatieve aankoop zich buiten het DLG om, voortkomende uit de behoeften van de dorpen die tot 1918 als gemeenschap weinig invloed uitoefenden in de opbouw van het DLG.
De ontwikkeling van de zuivelfabrieken in Drenthe, door het DLG sterk gesteund, leidde ertoe dat de vroegere ruilhandel tussen boer en winkelier plaats maakte voor een verkoop van de producten van de boer tegen marktprijzen, en niet meer door de boer persoonlijk maar door de directeur van de fabriek en de vertegenwoordiger van de pluimveehoudersvereniging, en in latere jaren door de coöperatieve afzetverenigingen. Door deze ontwikkeling werden de boeren onafhankelijk van de handelaar en de grote ontwikkeling van de nationale Coöperatieve Aan- en verkoopvereniging voor de Landbouw te Rotterdam (het Centraal Bureau) uit het K.N.L.C. demonstreert de macht van de coöperatie.
Behalve met de bevordering van de landbouw en veeteelt in Drenthe in het algemeen heeft het DLG zich bemoeid met de onderlinge brandverzekering, met de oprichting van onderlinge verzekeringsfondsen, verzekering van korenmijten *  en met de keuring van veldgewassen. Verder heeft het velerlei commissies ingesteld ten dienste van de leden en het bestuur *  . Het ondersteunde de oprichting van een coöperatieve exportslachterij en een selectiemesterij en exploiteerde een proefboerderij *  . Een gezondheidsdienst voor vee in Drenthe werd ingesteld *  , waarbij propaganda werd gemaakt voor de t.b.c-bestrijding onder het rundvee. Ook werd een propaganda-commissie ingesteld voor de ruilverkaveling van de Drentse essen *  .
De grootste na-oorlogse overgang van het DLG-karakter was die van economische belangenbehartiging naar dienstverlening, niet alleen in de algemene zin (Drents Landbouwblad, landbouwonderwijs, landbouwhuishoudonderwijs, boekhoudbureau, verzekeringen), maar ook ' en vooral ' via persoonlijke adviezen *  . Momenteel is het DLG vertegenwoordigd in het bestuur of in commissies van velerlei organisaties op land- en tuinbouwgebied *  . Daarnaast is het lid van een aantal verenigingen en genootschappen *  .
In de zestiger en zeventiger jaren van de 20e eeuw werd door sterk veranderde omstandigheden in de landbouw bijzonder veel van het DLG gevraagd en dit zal in de toekomst in toenemende mate het geval zijn. Terwijl nog niet zo lang geleden de aandacht hoofdzakelijk kon worden beperkt tot het nationale landbouwbeleid, is men momenteel al ingespeeld op het Europees beleid, terwijl de aandacht steeds meer wordt gevraagd voor een beleid op wereldniveau *  .

Kenmerken

Datering:
1844-1981
Beschrijving:
Drents Landbouw Genootschap 1844-1965
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0225 Drents Landbouw Genootschap
VERKORT:
NL-AsnDA, 0225
Categorie:
  • Zonder categorie