U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.2. Aanverwante geslachten (Drents Archief)

Uw zoekacties: De Winsinghhof te Roden, met aanvulling

0598 De Winsinghhof te Roden, met aanvulling

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. Aanverwante geslachten
0598 De Winsinghhof te Roden, met aanvulling
1. Inleiding
1.2.
Aanverwante geslachten
Roden is nooit groot geweest - het telde midden vorige eeuw een 2000 inwoners *  - zodat het niet verwonderlijk is dat tussen de eigenerfde families veel onderlinge huwelijken voorkwamen. In het geval van de bewoners van de Winsinghhof is een sterke vervlechting met de families Krijthe en Douwes te constateren. Een gevolg hiervan is, dat van beide "clans" veel stukken in het archief van de Winsinghhof terecht zijn gekomen, meest van zakelijke aard.
Het heeft weinig zin al deze familiebetrekkingen in extenso op te sommen; duidelijker is tot dit doel het gebruik van tabellen waarnaar dan ook graag verwezen wordt *  . Wel is het nuttig het bestaan van de twee takken Krijthe toe te lichten.
Ontmoeten we in dit archief de naam Krijthe, dan dient geverifieerd te worden met welke lijn we te doen hebben. Het is jammer dat de doop-, trouw- en begraafboeken van Roden niet verder terug gaan dan tot de 18e eeuw en dan nog met grote hiaten, waardoor het vaak uiterst moeilijk is verwantschap met zekerheid vast te stellen. Voor zo ver bekend stammen de Krijthes in Roden uit het Groningse. Aan het archief van de Winsinghhof hebben bijgedragen de lijn van de Weehorst en de lijn van de verwalter-schulte Tyle Krijthe.
De Weehorst is een boerderij ten oosten van het dorp Roden, die gelegen is tussen het Lieverse Diep en het Oude Diep *  . De plaats dateert al uit de 16e eeuw; hij was toen in het bezit van de familie Van Ewsum, die er een pannen- en steenbakkerij had. Tegen 1700 moet de Weehorst in het bezit van de Krijthes gekomen zijn; hoe en wanneer is niet precies bekend. In 1677 wordt als bewoner Hindrick Eels genoemd *  ; in 1718 wordt Jannes Krijthe gedoopt als geboren op de Weehorst.
Vermoedelijk is de plaats tegen 1710 in het bezit gekomen van Hinderikus Krijthe. Deze had een dochter Elisabeth die omstreeks 1752 trouwde met Hinderikus Jans Winsingh, die daarmee de helft van de eigendom van de Weehorst verwierf. De Weehorst is in 1867 door de toenmalige bewoner Jannes Krijthe geveild, waarbij hij overging in de handen van Roelof Jans Douwes, een oomzegger van de schoonvader van Hinderikus Winsingh Assies en echtgenoot van Hester Hindriks Winsingh van de Spijker.
De andere tak van de Krijthes waar we in dit archief mee te maken hebben is de lijn van de verwalter-schulte Tyle Krijthe. Er zijn aanwijzingen dat deze Tyle Krijthe verwant is aan de Weehorst- lijn *  ; het valt echter buiten het bestek van deze inventaris om hier dieper op in te gaan. Tyle Krijthe is een veelzijdig man geweest: hij was schoolmeester, koster, schatbeurder en verwalter (= waarnemend) schulte voor twee schulten, van 1729 tot 1731 voor Warner Christiaan Carsten en en van 1740 tot 1748 voor Hendrik Alingh, die beide ten tijde van hun benoeming 14 jaar oud waren en dus te jong om het ambt daadwerkelijk te bekleden *  . Hendrik Alingb bleef overigens min of meer in de familie: na het overlijden van zijn eerste vrouw Grietje Ybes hertrouwde hij in 1776 met de weduwe van Geert, de jongste zoon van Tyle Krijthe. Hoe de nazaten van Tyle Krijthe in familierelatie zijn komen te staan met de Winsinghs en Assies toont alweer een schema.

Kenmerken

Datering:
1573-1956
Beschrijving:
De Winsinghhof te Roden, met aanvulling (1573) 1643-1956
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0598 De Winsinghhof te Roden, met aanvulling
VERKORT:
NL-AsnDA, 0598
Categorie:
  • Zonder categorie