U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

3.1.2. Archief (Drents Archief)

Uw zoekacties: Coevorder Courant, 1901-06-08; p. 2 Kanaalmaatschappijen

0912 Kanaalmaatschappijen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
3. N.V. Stieltjeskanaal Maatschappij
3.1. Inleiding
3.1.2. Archief
0912 Kanaalmaatschappijen
3. N.V. Stieltjeskanaal Maatschappij
3.1. Inleiding
3.1.2.
Archief
In het door hem opgestelde historisch overzicht betreffende de SKM geeft inventarisator L.K. De Jonge aan dat het archief van de SKM bij overname van geringe omvang was (ca. 2 m2). Er bleken maar weinig stukken uit de beginperiode van de Mij. aanwezig te zijn, maar ook van de latere jaren bleek relatief weinig correspondentie aanwezig te zijn. Om enig inzicht in het wel en wee van de SKM te krijgen is men vooral aangewezen op het notulenboek en de financiële jaarverslagen. Toch geven ook de overige aanwezige stukken een bescheiden beeld van de aanleg en het beheer van het kanaal. Voor inzicht in het beheer vanaf 1965 is men aangewezen op het archief van de Provinciale Waterstaat van Drenthe en het bestuursarchief van de provincie Drenthe.
Aangezien de door De Jonge toegepaste ordening meer aansloot bij een provinciale organisatie en te weinig recht deed aan de eigenheid van een particuliere organisatie als de SKM, is bij de herinventarisatie gekozen voor een nieuwe ordening. De stukken zijn onder drie hoofdrubrieken ondergebracht, nl 'Algemeen', 'Interne organisatie' en 'Uitvoering van de taken'. Onder de eerste rubriek zijn hoofdzakelijk jaarverslagen, notulen van vergaderingen en ingekomen en uitgaande brieven. Onder de tweede rubriek stukken die verband houden met de organisatie als zodanig. Stukken betreffende de uitvoering van werkzaamheden zoals de aanleg en het beheer van kanalen zijn te vinden onder de derde rubriek.
Omdat er bij de eerdere inventarisatie, zoals door De Jonge was aangegeven, nagenoeg niet was vernietigd, heeft dit alsnog op bescheiden schaal plaats gevonden. Het betrof hier vooral kladexemplaren, dubbelen en concepten en voor vernietiging vatbare bescheiden, met name betreffende financiële zaken.

Kenmerken

Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0912 Kanaalmaatschappijen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0912
Categorie:
  • Zonder categorie