U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

2.1.2. Archief van Drossard en Raden in den Etstoel (in den Hove va... (Drents Archief)

Uw zoekacties: De Etstoel

0085 De Etstoel

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.1. Archieven van den Etstoel en van de hem opgevolgde collegiën tot 1811
2.1.2. Archief van Drossard en Raden in den Etstoel (in den Hove van Justitie), 1791 - 1799
0085 De Etstoel
2. Inventaris
2.1. Archieven van den Etstoel en van de hem opgevolgde collegiën tot 1811
2.1.2.
Archief van Drossard en Raden in den Etstoel (in den Hove van Justitie), 1791 - 1799
N.B. *  . In het laatst der 18e eeuw bestonden er verschillende misbruiken, welke het vertrouwen op eene goede rechtspraak moesten schokken. Gelijke oorzaken, als thans belemmerend werken op het aanbrengen van noodige verbeteringen, deden zich ook ten gelden. Toch werd eindelijk op 22 Maart 1789 door Ridderschap en Eigenerfden eene commissie benoemd om het landrecht te herzien. Aan dezelfde commissie werd opgedragen, de gebreken, in het rechtswezen ingeslopen, na te gaan en omtrent de wegneming daarvan te dienen van advies. Op den landdag d.d. 22 Maart 1791 kwam een uitvoerig rapport in, waarbij was gevoegd eene ordonnantie en eene instructie voor den etstoel. Na met eenige wijziging bekrachtigd te zijn door de Staten, hechtte ook de Stadhouder zijne goedkeuring daaraan bij schrijven van 24 September 1791.
Ook van het nieuwe rechtscollege zou de drost voorzitter zijn, terwijl wederom een landschrijver als griffier zou fungeeren. Doch het ledental werd beperkt tot 8, voor wier geschiktheid eenige waarborgen werden geëischt. De eerste maal zou de Stadhouder vrijelijk de leden benoemen, later uit een drietal opgemaakt door Drost en Gedeputeerden en den etstoel te zamen. De naam "lottingen" bleef voor de vergaderingen gehandhaafd, doch het aantal werd tot 2 per jaar beperkt. De strafzaken zouden niet meer behandeld worden voor drost en geconvoceerde etten, maar voor het geheele hof, waarvan minstens 5 leden tegenwoordig moesten zijn, zou een vonnis kunnen worden geveld. De revisie in burgerlijke zaken werd nader geregeld; zij zou plaats vinden ten over- staan van 3 raden en 3 Drentsche rechtsgeleerden, aan te wijzen door de Staten of door Drost en Gede- puteerden.
De afwikkeling der zaken hield aan tot 11 Januari 1800. Uit de in het rapport gegeven toelichting blijkt, dat men minder eene toekenning van andere bevoegdheden beoogde, dan wel eene regeling, die meer waarborgen zou geven voor eene goede rechtspraak.

Kenmerken

Datering:
1518-1811
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0085 De Etstoel
VERKORT:
NL-AsnDA, 0085