U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.3. Het huis te Echten en andere bezittingen (Drents Archief)

Uw zoekacties: Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
Dit boek bevat de beschrijving van een aantal archieven. Allereerst is dat het archief van het huis te Echten, gedurende eeuwen bewoond door de familie Van Echten. In het begin van de 19e eeuw kwam het via het huwelijk van Rudolph Otto van Holthe en Anna Geertruida van Echten in de familie Van Holthe tot Echten, welke het huis in de jaren zeventig van deze eeuw verkocht.
Ten tweede wordt beschreven het archief van de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen. Deze compagnie was een geesteskind van Roelof van Echten, heeft altijd een Van (Holthe tot) Echten als hoofddirecteur gehad en had ook verder vele banden met huize Echten. Bij het compagniesarchief is een aantal archieven gedeponeerd.
Los hiervan staat echter het archiefje van de Zwindersche Veencompagnie, waarin R.O. van Holthe een belangrijk aandeel had.
Ten slotte staat hierin beschreven het archief van de jurisdictie Echten, de neerslag van de werkzaamheden van leden van de familie Van Echten als "Heer van Echten en Echtens Hoogeveen".
Aan elk onderdeel zal ik enige aandacht besteden.
1.3. Het huis te Echten en andere bezittingen
0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
1. Inleiding
1.3.
Het huis te Echten en andere bezittingen
Eerder is al geschreven dat in 1353 blijkt van het bestaan van het huis te Echten, dat Volker van Echter toen kocht van Henric van Koverden. Eeuwenlang is het in de familie van Echten, later van Holthe tot Echten gebleven. In 1353 werden bij de "hofstat tot Echten" overgedragen het Benynghehuys, enige landerijen, de kerkstoel in de kerk van Ruinen en boterpachten te Haalweide en Linthorst *  .
Tot de oude bezittingen behoorden al zeker sinds 1275 enkele tienden in Zuid-Drenthe *  . Deze hadden de verschillende leden van het geslacht van Echten in leen van de heer van Coevorden en Borculo.
Het is niet geheel duidelijk waar in de 15e en 16e eeuw de verdere bezittingen van de familie gelegen hebben. In ieder geval had men diverse goederen in Echten en de omgeving daarvan: Ruinen, Zuidwolde, De Wijk.
In de 17e eeuw legde de familie zich vooral toe op de ontginning van de veengebieden, die de naam Hoogeveen kregen.
Behalve het huis Oldengaerde is ook de havezate Batinge enkele jaren bezit geweest van Roelof van Echten (wiens moeder een Van den Boetzelaer was), tot deze hem in 1680 verkocht aan zijn oom *  .
Door huweljken van verschillende Van Echtens werd in de 17e en 18e eeuw het bezit aanmerkelijk uitgebreid. Het huwelijk van zojuist genoemde Roelof met Johanna van Hardenbroek gaf uitzicht op bezittingen in Ooltgensplaat en Oost-Barendrecht *  . Hun zoon Johan trouwde met Allegonda Susanna van Haersolte, dochter van een Friese tak van deze familie. Haar vader was o.a. grietman van Barradeel *  . Na haar overlijden kwamen diverse goederen in de familie Echten *  .
Roelof van Echten trouwde in 1772 Anna Wilhelmina Tjarda van Starkenborgh, dochter uit een rijk Gronings geslacht. Dit huwelijk bracht de familie van Echten verschillende goederen in Stad en Lande *  .
Het huwelijk van Arend van Echten en Johanna A.G. d'Eysschen maakte hem gerechtigd tot de halve havezate de Gerner.
De familie van Holthe tot Echten, van Van Echtens zijde gezien nazaten van de laatste Roelof van Echten, beperkte zich tot bezit in Drenthe: vele goederen in Zuid-Drenthe en enkele bezittingen in Assen *  .

Kenmerken

Datering:
(1275) 1316 - 1952
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0614 Huis te Echten en de Algemene Compagnie van 5000 Morgen te Hoogeveen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0614
Categorie: