U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

2.5.3. Schultambt Vries, tot 1811 (Drents Archief)

Uw zoekacties: Schultengerechten

0102 Schultengerechten

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.5. Dingspel Noordenveld
2.5.3. Schultambt Vries, tot 1811
0102 Schultengerechten
2. Inventaris
2.5. Dingspel Noordenveld
2.5.3.
Schultambt Vries, tot 1811
N.B. Het schultambt Vries omvatte het kerspel Vries (Vries, Donderen, Bunne, Winde, Yde, Tinaarlo, Taarlo, Zeegse, Zeyen, Rhee en ter Aart). Op 15 November 1793 werd de schulte wegens "desobedientie" gesuspendeerd en de schulte van Norg gemachtigd tevens de administratie van het schultambt waar te nemen (resolutie Drost en Gedeputeerden d.d. 15 November 1793). Op 26 Mei 1794 keurden D. en G. goed den afstand van de administratie van het schultambt door den geschorste aan zijn ambtgenoot van Norg (resolutie D. en G. i.d.). De administratiën bleven in hoofdzaak gescheiden. Op 15 Juni 1795 werd de schulte van Norg herbenoemd en zijn zoon benoemd tot schulte van Vries, wat deze bleef tot het najaar van 1802, toen hij optrad als procureur- generaal bij den etstoel (Protocol van eeden d.d. 1802 (Inv. Etstoel no. 60). De schulte van Norg werd toen tevens benoemd tot schulte van Vries (notulen Departementaal bestuur van Overijsel d.d. 9 Januari 1805). Op 6 Maart d.a.v. werd hem toevertrouwd de waarneming van de functiën van schulte van Eelde tijdens het leven van den toenmaligen schulte (notulen Departementaal bestuur van Overijsel d.d. 6 Maart 1805). De administratiën dier schultambten bleven echter in hoofdzaak gescheiden. Deze toestand bleef tot 1811.

Kenmerken

Datering:
1482-1811
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0102 Schultengerechten
VERKORT:
NL-AsnDA, 0102