U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.2.1. Kamer van Koophandel en Fabrieken te Meppel (Drents Archief)

Uw zoekacties: Zoeken in de toegangen Plaatselijke Kamers van Koophandel en Fabrieken te Meppel

0117 Plaatselijke Kamers van Koophandel en Fabrieken te Meppel

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. De plaatselijke Kamers van Koophandel en Fabrieken tot 1922
1.2.1. Kamer van Koophandel en Fabrieken te Meppel
0117 Plaatselijke Kamers van Koophandel en Fabrieken te Meppel
1. Inleiding
1.2. De plaatselijke Kamers van Koophandel en Fabrieken tot 1922
1.2.1.
Kamer van Koophandel en Fabrieken te Meppel
De gemeenteraad van Meppel besloot op 10 december 1851 over te gaan tot het instellen van een Kamer. Bij besluit van 18 februari 1852 werd de instelling van deze Kamer vastgesteld door de koning (Provinciaal Blad van Drenthe, no. 10). De vijf leden van de Kamer werden op 6 april 1852 door 90 kiesgerechtigden, d.w.z. zij die voor een bedrag van ¿ 15 in de patentbelasting waren aangeslagen, gekozen. De Kamer kwam voor het eerst bijeen op 29 mei 1852 *  . Er werd vergaderd ten huize van de secretaris, die geen lid van de Kamer was. Vanaf 1 januari 1854 mocht de Kamer gebruik maken van één van de lokalen van het nieuwe gemeentehuis te Meppel *  . De vergaderingen waren niet openbaar, maar in november 1873 besloot de Kamer dat de vergaderingen vanaf januari 1874 openbaar zouden zijn; maar indien één van de leden of de voorzitter dit wilde, werd achter gesloten deuren vergaderd. Het reglement van orde werd in die zin gewijzigd *  . Na herhaalde verzoeken, o.a. in 1852 en 1854, om uitbreiding van het aantal leden van vijf naar zeven, werd hieraan pas gehoor gegeven bij KB van 22 februari 1861, nr. 123 *  . Volgens KB van 16 maart 1922 werd deze Kamer met ingang van 1 april 1922 ontbonden om op te gaan in de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Drenthe.

Kenmerken

Datering:
1852-1980
Beschrijving:
Plaatselijke Kamers van Koophandel en Fabrieken te Meppel etc. 1852-1922, en van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Drenthe te Meppel 1922-1950 (1980)
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0117 Plaatselijke Kamers van Koophandel en Fabrieken te Meppel
VERKORT:
NL-AsnDA, 0117