U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.3.2. Periode 1942-1950 (Drents Archief)

Uw zoekacties: Zoeken in de toegangen Plaatselijke Kamers van Koophandel en Fabrieken te Meppel

0117 Plaatselijke Kamers van Koophandel en Fabrieken te Meppel

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.3. Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Drenthe te Meppel
1.3.2. Periode 1942-1950
0117 Plaatselijke Kamers van Koophandel en Fabrieken te Meppel
1. Inleiding
1.3. Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Drenthe te Meppel
1.3.2.
Periode 1942-1950
De volgende reorganisatie volgde uit het besluit van 25 november 1941 van de secretaris-generaal van het Departement van Handel, Nijverheid en Scheepvaart. De districten van de Kamers vielen nu samen met de provinciegrenzen, zodat nu voor het eerst geheel Drenthe onder één Kamer viel.
De leiding kwam bij de voorzitter met twee of meer plaatsvervangende voorzitters. Verder kwam er een Raad van Bijstand met afdelingen, corresponderend met de hoofdgroepen van het bedrijfsleven (industrie, handel, ambacht, verkeer, bouwwezen en verzekeringswezen). De benoeming van de voorzitter en de plaatsvervangende voorzitters zou voor de eerste maal geschieden door de landelijke Organisatie-Commissie voor het Bedrijfsleven (Commissie Woltersom). Vlot ging dit niet. De secretaris van de Kamer werd zelfs op 31 maart 1942 benoemd tot Algemeen Secretaris en belast met de behartiging van de zaken. Dit vanwege het ontbreken van een bestuur. Deze toestand duurde tot 18 februari 1943, op welke datum de Commissie Woltersom het bestuur benoemde. De Raad van Bijstand werd pas in maart 1944 benoemd en op 4 april 1944 geïnstalleerd. Dit zou ook de enige vergadering van deze Raad in oorlogstijd blijven.
De regeling van 1941 bleef ook na 1945 bestaan, maar werd wel ontdaan van het leidersbeginsel en andere scherpe kantjes. Een nieuwe Raad van Bijstand werd benoemd op 20 november 1946. Pas op 1 januari 1951 trad de nieuwe wet op de Kamers van Koophandel en Fabrieken in werking (Wet van 21 augustus 1950, K 367) *  .

Kenmerken

Datering:
1852-1980
Beschrijving:
Plaatselijke Kamers van Koophandel en Fabrieken te Meppel etc. 1852-1922, en van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Drenthe te Meppel 1922-1950 (1980)
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0117 Plaatselijke Kamers van Koophandel en Fabrieken te Meppel
VERKORT:
NL-AsnDA, 0117