U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.1.1. Organisatie en personeel (Drents Archief)

Uw zoekacties: Rijkswaterstaat in Drenthe

0135 Rijkswaterstaat in Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van de archiefvormende organen
1.1.1. Organisatie en personeel
0135 Rijkswaterstaat in Drenthe
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van de archiefvormende organen
1.1.1.
Organisatie en personeel
Nadat sedert eeuwen de behartiging van waterstaatszaken een veelal particulier, gedecentraliseerd karakter had gehad, trok de centrale overheid in de loop van de negentiende eeuw tal van taken naar zich toe en plaatste deze onder auspiciën van Rijkswaterstaat.
Voor de uitvoering van de taken van de Rijkswaterstaatsdienst werden in 1816 in het land districten, vanaf 1903 directies, ingesteld (bijlage 1). De leiding binnen een district lag bij een hoofdingenieur, binnen een directie bij een hoofdingenieur-directeur (bijlage 2). Tot 1866 had Drenthe als zelfstandig district een (waarnemend) hoofdingenieur. Daarna moest het zijn diensthoofd delen met andere provincies. Behoudens de periode 1867-1882, had de hoofdingenieur(-directeur) van de gezamenlijke dienst zijn standplaats niet in Assen, maar in Groningen, Leeuwarden of Zwolle. Eerst weer in 1957 vormde Drenthe een zelfstandige directie.
Het gebied van een district of directie was onderverdeeld in arrondissementen, met aan het hoofd een arrondissementsingenieur, vanaf 1903 meestal in de rang van hoofdingenieur. In Drenthe was er altijd maar één arrondissement. Onderdeel van dit arrondissement Assen waren de diensten van havenmeester (sinds 1882), van hoofdmachinist van het Noord-Willemskanaal (sinds 1866) en van de opzichters, welke laatsten vanaf 1917 technisch ambtenaren werden genoemd. De rayons van de in de negentiende eeuw doorgaans als "provinciaal" aangeduide rijksopzichters waren aanvankelijk nogal klein. Als gevolg daarvan lag hun aantal hoger dan de vijf, in 1896 ingestelde dienstkringen (bijlage 3). Een "lagere" dienst was die van hoofdmachinist voor het Noord- Willemskanaal, die het beheer had over de stoomgemalen.

Kenmerken

Datering:
1842-1958
Beschrijving:
Rijkswaterstaat in Drenthe (1842) 1849-1956 (1958)
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0135 Rijkswaterstaat in Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0135