U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.1.2. Taakuitvoering (Drents Archief)

Uw zoekacties: Rijkswaterstaat in Drenthe

0135 Rijkswaterstaat in Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van de archiefvormende organen
1.1.2. Taakuitvoering
0135 Rijkswaterstaat in Drenthe
1. Inleiding
1.1. Geschiedenis van de archiefvormende organen
1.1.2.
Taakuitvoering
Krachtens de Provinciale Wet van 1850 moesten de provincies eigen waterstaatsdiensten instellen. Met ingang van 1 augustus 1876 kreeg Drenthe een eigen provinciale waterstaatsdienst. Diezelfde datum nam de Rijkswaterstaatsdienst in Drenthe een aantal waterwerken terug, die hij in 1819 aan de provincie in beheer had gegeven: Drentse Hoofdvaart, Beilervaart en Oostermoerse Vaart, alsmede de verdieping van de Oude Smildiger Vaart. Daarentegen was de bemoeienis met rijksgebouwen vanaf 1870 minder geworden, omdat onder andere de departementen van Justitie en Binnenlandse Zaken eigen gebouwendiensten instelden.
In de tweede helft van de negentiende eeuw noodzaakten de veenontginning en de beginnende industrialisatie tot verbetering en uitbreiding van het kanalennet. Voor de grotere kanalen in West-Drenthe werd in 1882 de havenmeestersdienst ingesteld, die toezicht kreeg over de scheepvaart, het kanaalpeil, de bediening van bruggen en het gebruik van ligplaatsen.
Het Rijk leverde een bijdrage voor de aanleg van nieuwe vaarwegen, in de vorm van subsidies aan particuliere kanaalmaatschappijen. Naar het noorden legden deze het Noord-Willemskanaal (1857-1862) aan en naar het oosten het Oranjekanaal (1853-1858) en de Verlengde Hoogeveense Vaart (1857-1860). Met de verdere ontginning en openlegging van Zuid-Oost-Drenthe werd het kanalennet voltooid.
Toen na 1945 de exploitatiemogelijkheden van kanalen voor particulieren, alsmede de onderhoudstoestand onvoldoende werden, nam het Rijk de kanalen over. Als eerste was dit het Oranjekanaal (1951).
Bij wet van 22 juli 1899 was de tolheffing op de door het Rijk beheerde wegen afgeschaft. Daarna volgde de geleidelijke afschaffing van tolheffing door particulieren en lagere overheden.
De zorg voor wegenaanleg en -verbetering kwam steeds meer bij de provincies en vooral bij het Rijk te liggen. Grotere delen van het wegennet kwamen in één hand. In de Rijks- en Provinciale Wegenplannen en -lijsten werd onderscheid gemaakt tussen primaire (rijks-) wegen en aanvullende secundaire en tertiaire wegen. Door deze rationalisatie en mede door projecten in het kader van werkverschaffing ontstond na 1930 in Drenthe een verbeterd wegennet dat het toenemende verkeersaanbod kon verwerken.

Kenmerken

Datering:
1842-1958
Beschrijving:
Rijkswaterstaat in Drenthe (1842) 1849-1956 (1958)
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0135 Rijkswaterstaat in Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0135