U kunt via onze reserveringstool een afspraak inplannen en aangeven welke archiefstukken u op dat moment wilt inzien.

1.2. Geschiedenis van de archieven (Drents Archief)

Uw zoekacties: Rijkswaterstaat in Drenthe

0135 Rijkswaterstaat in Drenthe

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. Geschiedenis van de archieven
0135 Rijkswaterstaat in Drenthe
1. Inleiding
1.2.
Geschiedenis van de archieven
Volgens de instructie en reglementen voor Rijkswaterstaatspersoneel moest bij overdracht van de dienst proces-verbaal worden opgemaakt van de overdracht van de archiefbescheiden.
Toen in 1918 door de hoofdingenieur-directeur het archief van de 5e Directie Overijssel en Drenthe werd overgedragen aan de hoofdingenieur-directeur van de 4e Directie Friesland en Drenthe, vermeldde het proces- verbaal, dat de "registers" over de periode 1867 - 1 april 1882 ontbraken. Dit kwam doordat de stukken betreffende Groningen en Drenthe in dezelfde agenda's waren ingeschreven en deze in Groningen waren gebleven. Al eerder, in 1894, had de hoofdingenieur van het 3e en 4e District Overijssel en Drenthe zijn collega van het 1e en 2e District Groningen en Friesland verzocht om te onderzoeken waar zich een aantal correspondentiestukken van vóór 1882 bevonden. Uit deze voorvallen blijkt duidelijk dat het samengaan met andere provincies en de verandering van standplaats en het diensthoofd voor Drenthe hiaten in het archief tot gevolg heeft gehad.
Tevens zijn uiteenlopende ordeningsstelsels in het archief te onderkennen: een chronologisch stelsel tot 1882, een alfanumeriek rubriekenstelsel tot 1930 (bijlage 4) en een numeriek dossierstelsel over de periode 1931-1956. Dit laatste stelsel was door herordening van het archief in 1968-1971 in de plaats gekomen van een rubriekenstelsel. Op 25 april 1983 werd voor deze herordening door de directeur-generaal alsnog machtiging gegeven.
Tenslotte zij nog over het directiearchief opgemerkt dat, zoals uit de agenda's en dossierinventaris blijkt, uit het archief is vernietigd.
De agenda's van het arrondissementsarchief laten eveneens zien, dat er stukken ter vernietiging zijn geselecteerd. Onder deze stukken bevonden zich helaas ook maandrapporten. Afgezien van de vernietigde stukken was dit archief, vooral wat betref de beginperiode, onvolledig. De ordening was tot 1945 volgens een alfanumeriek rubriekenstelsel (bijlage 5), en daarna volgens een chronologisch stelsel. In de periode 1866-1872 werd tevens onderscheid gemaakt tussen ingekomen stukken en minuten van uitgaande stukken van en naar de Rijksdienst en die van en naar de Provinciale Dienst.
De dienstkringarchieven hebben globaal dezelfde ordenings- en vernietigingsgeschiedenis gekend als het arrondissementsarchief. Zoals vroeger gewoonte was, werden archieven door opvolgende dienstkringen overgenomen en naar willekeur vermengd. Op de stukken en registers kwamen nogal eens opschriften van later bestaande dienstkringen te staan.
In 1981 is in verband met de verhuizing naar een nieuw onderkomen het archief tot 1930 ongeselecteerd en ongeïnventariseerd overgedragen aan het Rijksarchief in Drenthe. Hiervan is op 17 november 1981 een verklaring opgemaakt.
De overbrenging van de archieven naar de Centrale Archief Selectiedienst vond nog in 1985 plaats. Van het Rijksarchief in Drenthe kwamen de archieven van de directie, het arrondissement, de hoofdmachinist en de havenmeester tot 1923, alsmede die van de dienstkringen tot 1923. Van het Rijkswaterstaatgebouw te Assen kwamen de archieven van de dienstkringen van na 1923, en die van de directie, het arrondissement, de hoofdmachinist en de havenmeester van na 1930. In het arrondissementsarchief bevond zich het archief van de Meppelerdiepcommissie. Aangezien deze commissie werd ingesteld door Gedeputeerde Staten van Drenthe, is het archief overgedragen aan deze instantie. De kaarten en tekeningen welke behoren bij de archieven van Rijkswaterstaat Drenthe bevinden zich in het Rijksarchief te Assen.

Kenmerken

Datering:
1842-1958
Beschrijving:
Rijkswaterstaat in Drenthe (1842) 1849-1956 (1958)
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0135 Rijkswaterstaat in Drenthe
VERKORT:
NL-AsnDA, 0135